Στη Βουλή το θέμα της εξαγωγής φαρμάκων

Ορατός ο κίνδυνος να γεμίσει η ελληνική αγορά με φαρμακευτικά σκευάσματα κατώτερης ποιότητας, μετά την πτώση των τιμών και την επιλογή των φαρμακοβιομηχανιών να εξάγουν τα σκευάσματά τους αφήνοντας ακάλυπτα τα ελληνικά φαρμακεία. Ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε 15 κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν διάφορες παθήσεις.
Την καταγγελία έκανε, στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος. Όπως υποστηρίζει, η ενιαία τιμή πώλησης, έχει κλείσει τις «πόρτες» των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες επιλέγουν να εξάγουν τα σκευάσματά τους, καθώς το νέο τιμολόγιο μειώνει το ποσοστό κέρδους τους. Αυτή η τακτική ενθαρρύνεται από την έλλειψη ελέγχου στις εξαγωγές και από την ανεπαρκή λήψη μέτρων, για την επάρκεια φαρμάκων για τον ελληνικό λαό.
«Καταγγέλεται και δεν διαψεύδεται ότι είναι τρομακτικές οι ελλείψεις στην αγορά της Πάτρας. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας, είπε ότι: “πρόκειται για σκευάσματα που χορηγούνται σε διαβητικούς, σε υπερτασικούς, κ.ά. και ότι συνολικά έχουν καταγράψει ελλείψεις σε 10-15 κατηγορίες φαρμάκων που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και αφορούν διάφορες παθήσεις”. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποκάλυψε επίσης ότι σε άλλες περιοχές παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα για καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς ακόμα και έλλειψη της ασπιρίνης, ινσουλίνης κ.ά!», δήλωσε ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος καταθέτοντας την Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο Βουλευτής ερωτά τον Υπουργό αν θα παρέμβει, καθώς ο νόμος ορίζει συγκεκριμένο πλαφόν που πρέπει να χορηγείται από τις εταιρείες στην εγχώρια αγορά και αν ένα τέτοιο πλαφόν αρκεί να καλύψει τα 12.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Όπως εκτιμούν οι φαρμακοποιοί η έλλειψη των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα της απόφασης των φαρμακοβιομηχανιών να εξάγουν τα σκευάσματά τους. Όπως λέει μάλιστα, ο πρόεδρός τους, οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά την πτώση των τιμών στη χώρα μας που μέχρι τώρα είχε από τα πιο υψηλά τιμολόγια πώλησης των φαρμάκων, εξάγουν τα σκευάσματά τους καθώς δεν τους συμφέρει το ποσοστό κέρδους που έχουν πλέον στην Ελλάδα!
Ο κ. Νικολόπουλος θέτει στον Υπουργό, το θέμα θέμα του κινδύνου για την ποιότητα των φαρμάκων, που θα καταναλώνουν οι Έλληνες τονίζοντας ότι εμμέσως εκείνος είναι υπεύθυνος -ο Υπουργός- για την εφαρμογή του Νόμου, καθώς τα αντίγραφα φαρμάκων που προωθούν στην αγορά οι φαρμακοβιομηχανίες, δεν τα αναγνωρίζουν οι γιατροί.
Ερωτά επίσης τον Υπουργό γιατί δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθούν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και αν έχει φθάσει το θέμα στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ζητήσει έλεγχο για την εφαρμογή ή όχι του νόμου σε σχέση με το πλαφόν διάθεσης φαρμάκων στην ελληνική αγορά από τις φαρμακοβιομηχανίες, με βάση τις καταγγελίες του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών.

Σχόλια