Ιταλοί γιατροί τοποθέτησαν για πρώτη φορά στον κόσμο μια μόνιμη τεχνητή (ρομποτική) καρδιά σε ένα αγόρι 15 ετών. Μιλάμε για ιατρικό επίτευγμα, αφού οι τεχνητές καρδιές συνήθως τοποθετούνται προσωρινά σε ένα ασθενή που περιμένει να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, όμως το συγκεκριμένο αγόρι έπασχε από μια πάθηση -ένα σπάνιο μυικό σύνδρομο- που καθιστούσε αδύνατη την αναμονή, καθώς και την μεταμόσχευση φυσιολογικής καρδιάς.
Το παιδί βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο, γι’ αυτό οι γιατροί αποφάσισαν να δοκιμάσουν την εναλλακτική λύση της τεχνητής καρδιάς.
Η επέμβαση από τους καρδιοχειρουργούς του Νοσοκομείου Παίδων «Μπαμπίνο Τζέσου» της Ρώμης, υπό τον δρα Αντόνιο Αμοντέο, κράτησε 10 ώρες και οι γιατροί δήλωσαν «επιφυλακτικοί» για την μελλοντική εξέλιξη του παιδιού, το οποίο θα παραμείνει επί δύο εβδομάδες στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η τεχνητή καρδιά έχει πλάτος τεσσάρων εκατοστών και ζυγίζει 400 γραμμάρια. Κατά την επέμβαση ελήφθησαν ειδικές προφυλάξεις, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του παιδιού. Αν όλα πάνε καλά, ο 15χρονος αναμένεται με την τεχνητή καρδιά του να ζήσει 20 - 25 χρόνια φυσιολογικής ζωής.
Η συσκευή είναι ουσιαστικά μια ηλεκτρικά ενεργοποιούμενη υδραυλική αντλία, τοποθετημένη πλήρως μέσα στον θώρακα. Τροφοδοτείται από ένα ρευματολήπτη που βρίσκεται πίσω από το αριστερό αυτί και ο οποίος συνδέεται με μια μπαταρία που είναι στερεωμένη στη ζώνη του ασθενούς και φορτίζεται τη νύχτα από ένα κινητό τηλέφωνο.
Το 2009, ο 13ρονος Άντριου Έιμς υπήρξε το νεαρότερο αγόρι στον κόσμο στο οποίο τοποθετήθηκε μια τεχνητή αντλία καρδιάς (όχι πλήρης τεχνητή καρδιά), ενώ η πρώτη πλήρης τεχνητή καρδιά εγκαταστάθηκε το 2001 σε ένα άνδρα στις ΗΠΑ. Το 2006, στον Καναδά σε ένα 15χρονο κορίτσι τοποθετήθηκε για πρώτη φορά προσωρινά -όχι μόνιμα- μια τεχνητή καρδιά, που μετά αφαιρέθηκε.