Με τις καταθέσεις των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού και Ευάγγελου Μπασιάκου την προσεχή Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου. Οι εργασίες της επιτροπής εισέρχονται έτσι στην τελική ευθεία, αν και ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση 15 - 20 ημερών για την κατάθεση του πορίσματος.
«Στις 4 Οκτωβρίου τελειώνουν οι εργασίες, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι καινούργιες εκτιμήσεις που έχει ζητήσει η Επιτροπή από οκτώ οίκους αξιολόγησης για το ύψος της τυχόν ζημίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις ανταλλαγές, όσο και τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για την κίνηση των λογαριασμών», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή είναι σε επαφή με οκτώ εταιρίες εκτιμήσεων οι οποίες θα κάνουν εξ αρχής αυτοψία και δεν θα επιβεβαιώσουν απλώς τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το κόστος των ανταλλαγών. Παράλληλα, θα ζητηθεί και η συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, είχε εξάλλου απορρίψει το επιχείρημα ότι δεν προκύπτει ζημιά του Δημοσίου λέγοντας: «η ζημιά είναι δεδομένη, ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που μιλά για 110 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο».
«Οι εκπτώσεις ΠΑΣΟΚ για την υποτιθέμενη ζημιά του ελληνικού δημοσίου συνεχίζονται. Ξεκίνησαν από 10 δισ. ευρώ έπεσαν στο 1 δισ. ευρώ, κατέβηκαν στα 400 εκατ. ευρώ και από χτες ήμαστε στα 110 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα πόσο», απαντούσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, κατέθεσαν ο νυν υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανόπολη που μπήκε στις ανταλλαγές και ήταν ο λόγος που παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Βουλγαράκη, ο κ. Γερουλάνος αφού σημείωσε ότι ο χώρος αυτός είναι τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας, τόνισε ότι θα ακολουθούσε την πάγια διαδικασία, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κρίνει ως απαραίτητες τόσο τις γνώμες των συναρμόδιων υπηρεσιών, όσο και έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Λιάπης υπογράμμισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία σχέση ή δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο της ανταλλαγής ούτε και υποχρεούνταν να δώσει έγκριση από πριν.
Αύριο, έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας