Τη διακήρυξη της παράταξης «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Όπως είπε, οι εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν σε ένα έντονο συγκρουσιακό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που ορίζεται από τα μέτρα της κυβέρνησης, το Μνημόνιο και την "κηδεμονία" της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, καθώς και το νόμο "Καλλικράτης", τον οποίο χαρακτήρισε «συντηρητική μεταρρύθμιση".
Κατά την παρουσίαση της διακήρυξης της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη -ανοιχτή πόλη" ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε χαρακτηριστικά πως τα μέλη της δημοτικής παράταξής του είναι αντίπαλα στο ζουρλομανδύα της κυβέρνησης μέσα από την επιβολή του μνημονίου και τόνισε πως η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη" δεν υπάρχει για τον εαυτό της αλλά συμμετέχει ενεργά σε όλους τους αγώνες προς όφελος της κοινωνίας αναφέροντας ως πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα το βροντερό παρών στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης συνδικάτων.
Προτέρημα της δημοτικής παράταξής "Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη" είναι η συμμετοχή πολλών νέων τόνισε ο κ. Μηταφίδης και ανέφερε ότι εγκαινιάστηκε η δημόσια εμφάνιση της παράταξης με τη συμβολή της στη συνέχιση των νυχτερινών δρομολογίων του ΟΑΣΘ.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης μιλώντας για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση πρότεινε την ύπαρξη συμμετοχικού σχεδιαμσού και προϋπολογισμού και τόνισε πως απευθύνεται σε όλους εκείνους και εκείνες που πιστεύουν ότι "πόλη είναι οι άνθρωποι της".
Ερωτηθείς για την άποψη του για τη διαπαραταξιακή κίνηση ανέφερε πως υπήρξαν ορισμένα οφέλη και μια προσημείωση συνεννόησης και υιοθετήθηκαν πολλές από τις θέσεις της κίνησής του.
Αναφερόμενος στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τόνισε πως και οι δύο από τη συμπεριφορά τους διακρίνονται από αλαζονεία και πως το ζητούμενο για τη δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη" είναι η εκλογή δημάρχου που θα δώσει μάχη για τη Θεσσαλονίκη και τις προτεραιότητές της.
Τέλος, ο κ. Μηταφίδης έκανε λόγο για ένα κοινό όραμα για μια βιώσιμη πόλη και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή και μίλησε για την ανάληψη πρωτοβουλίας για μια νέα ριζοσπαστική αυτοδιοικητική παρέμβαση στο δήμο Θεσσαλονίκης.