Θέλει ο Richard Morningstar να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει. Ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για την ενέργεια στην Ευρασία, μας το λέει ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στη Καθημερινή. Ο Aμερικανός αξιωματούχος προκρίνει εμπορική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο, ακόμη και αν προηγουμένως οι δυο χώρες δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές.
Το χειρότερο, χαρακτηρίζει το Αιγαίο «αμφισβητούμενη περιοχή», κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον επειδή ο κ. Morningstar έχει σχέση με την ενέργεια κι όχι με το Διεθνές Δίκαιο, άρα δεν έχει ιδέα για το τι είναι υφαλοκρηπίδα. Κι αυτό φαίνεται από την άποψή του ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλος της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
"Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα. Σίγουρα δεν θα ενθάρρυνα μονομερείς κινήσεις από καμία χώρα, αλλά θα ενθάρρυνα να βρεθεί λύση στα όποια ζητήματα υπάρχουν, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι δεν γνωρίζω πλήρως τα ζητήματα του Αιγαίου", λέει χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες δηλώσεις αξιωματούχου των ΗΠΑ μετά την απόφαση σύστασης ελληνικού δημόσιου φορέα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αλλά και τη δημοσίευση της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού από την ΤRAO (Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi) για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών (3D seismics) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) Καστελόριζου.

To πλήρες κείμενο της συνέντευξης με κλικ εδώ.