Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Rupert Murdoch, ανακοίνωσε πως η εταιρία του News Corp., πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα ψηφιακή εφημερίδα η οποία θα κυκλοφορεί με συνδρομή, αποκλειστικά σε κινητά τηλέφωνα, και στους νέους υπολογιστές tablet, όπως το iPad της Apple.
Η πρωτοβουλία αυτή που θα ανταγωνίζεται ευθέως την New York Times, την USA Today, και άλλα σημαντικά έντυπα, είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια από πλευράς ενός καθιερωμένου ΜΜΕ, να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις των νέων ηλεκτρονικών συσκευών και να αγγίξει νέους σε ηλικία αναγνώστες, που όλο και περισσότερο θέλουν να ενημερώνονται εν κινήσει. Όλα αυτά δείχνουν πως τελικά το iPad άλλαξε τις αναγνωστικές συνήθειες των ανθρώπων, όπως το iPod άλλαξε τις συνήθειες των μουσικόφιλων.
«Θα κάνουμε τους νέους ανθρώπους να διαβάζουν εφημερίδες» δήλωσε ο 79χρονος Murdoch. «Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού στη παρουσίαση των ειδήσεων». Μέχρι στιγμής, η εφημερίδα Wall Street Journal που επίσης ανήκει στη News Corp., τα πηγαίνει σχετικά καλά στο iPad. Πριν μερικούς μήνες, ο Murdoch είχε δηλώσει πως η εφαρμογή της WSJ στο iPad, που κοστίζει $17.30 το μήνα, είχε δεχτεί περίπου 10.000 πληρωμένα downloads από την αρχή της εφαρμογής της τον περασμένο Μάρτιο. Υπολογίζεται μάλιστα, πως τα έσοδα από τις διαφημίσεις, άγγιξαν τα $2.5 εκατομμύρια.
Όσο για την μετάβαση της Times of London, που επίσης ανήκει στην News Corp, στο μοντέλο της επί πληρωμής online ανάγνωσης, ο Murdoch δηλώνει αισιόδοξος παρά τις πληροφορίες για χαμηλή επισκεψιμότητα του ιστότοπου. «Παρά το paywall που εφαρμόσαμε, έχουμε ικανοποιητικό αριθμό συνδρομητών. Δεν θα δημοσιοποιήσουμε τους αριθμούς προς το παρόν, αλλά νομίζω πως τα πάμε καλά, και η στρατηγική μας αποδίδει.», δήλωσε.

Από το Business Insider