Δεν είναι δυνατό να αναδείξει υποψηφιότητα με νικηφόρο προοπτική το "Διαπαραταξιακό" σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", Γιάννη Μπουτάρη (αριστερά στην φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr)

Τέλος η συνεργασία της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" και "Διαπαραταξιακού". Με επιστολή του, ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Μπουτάρης, ξεκαθαρίζει ότι "το κατ’ όνομα πλέον «διαπαραταξιακό» δεν είναι σε θέση να αναδείξει μιαν υποψηφιότητα που να ανταποκρίνεται σε νικηφόρα προοπτική" και απλώνει εκείνος το χέρι στα στελέχη του "Διαπαραταξιακού" για να "συστρατευτούν με τις δυνάμεις της «Πρωτοβουλίας»".
Το πλήρες κείμενο της απαντητικής επιστολής του Γιάννη Μπουτάρη, έχει ως εξής:

"Αγαπητέ Μιχάλη,

από το 2006 μέχρι σήμερα ο χώρος των Οικολόγων κι εσύ προσωπικά συνεργαζόμαστε στενά και γόνιμα, μαζί με άλλες δυνάμεις, στην «Πρωτοβουλία». Γνωρίζεις, λοιπόν, ότι ήδη στην ιδρυτική μας διακήρυξη προτάξαμε την ανάγκη «να ανιχνευτούν οι προϋποθέσεις δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές κινήσεις, σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, σε φορείς, συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών, που προσβλέπουν σε διαφορετικό πρότυπο διοίκησης, σε διαφορετική προοπτική για την πόλη».

Γνωρίζεις, επίσης, ότι η «Πρωτοβουλία», συνεπής στις απόψεις της, συνέβαλε θετικά στη δημιουργία του διαπαραταξιακού, τη λειτουργία του οποίου χαιρέτισα και ο ίδιος δημοσίως. Αυτό το εγχείρημα έκλεισε πια τον κύκλο της προσφοράς του αποδίδοντας ένα πλαίσιο προγράμματος και αρχών λειτουργίας του Δήμου, πράγματα καθόλου ασήμαντα, τα οποία η «Πρωτοβουλία» στήριξε εξαρχής. Σήμερα, όμως, αποδυναμωμένο και μακριά από την κοινωνία των πολιτών, με αδιαφανείς «εσωτερικές» διαδικασίες και μεθοδευμένους αποκλεισμούς, το κατ’ όνομα πλέον «διαπαραταξιακό» δεν είναι σε θέση να αναδείξει μιαν υποψηφιότητα που να ανταποκρίνεται σε νικηφόρα προοπτική.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σε καλώ να συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μας αλλά και τους άλλους φίλους του διαπαραταξιακού να συστρατευτούν με τις δυνάμεις της «Πρωτοβουλίας». Η παράταξή μας, με ολοένα διευρυνόμενη στήριξη και αποδοχή από ευρέος φάσματος κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, αποτελεί το πλειοψηφικό ρεύμα που είναι αναγκαίο και ικανό να αλλάξει σελίδα στον δήμο και, κυρίως, να ανταποκριθεί με ευθύνη στις ανάγκες της πόλης και στις προσδοκίες των ανθρώπων της.


Γιάννης Μπουτάρης".


Ο κ. Μπουτάρης απαντά στον Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος τον είχε καλέσει να συμμετάσχει στις διεργασίες του "Διαπαραταξιακού" που θα γίνουν αύριο, ως εκπρόσωπος του οργάνου. Να θυμίσουμε ότι, το "Διαπαραταξιακό" πρόκειται, πλέον, να συνεδριάσει και να αποφασίσει ποιον από τους τρεις (Μιχ. Τρεμόπουλο, Τάσο Τζήκα ή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη) θα στηρίξει για την υποψηφιότητα για δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του "Διαπαραταξιακού" που διάβασαν την επιστολή Μπουτάρη χαρακτήρισαν "τουλάχιστον σκληρή" τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος κι επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη". Από την πλευρά τους, στελέχη της "Πρωτοβουλίας" εκτιμούσαν πως, "όπως γίνονται οι διαδικασίες στο ''Διαπαραταξιακό'' η όλη ιστορία πηγαίνει πίσω το κίνημα για το δήμο, παρά μπροστά, ειδικά τώρα που όλη η Θεσσαλονίκη συντάσσεται με την αλλαγή στα δημαρχιακά πράγματα".