Στον ΟΣΕ απαιτείται μία εξυγιαντική τομή «με την εμπλοκή και ιδιωτών επενδυτών στο λειτουργικό τμήμα, συμφωνημένη κρατική επιδότηση ώς ένα ύψος, αλλαγές στην πολιτική προσωπικού». Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.
«Ο ΟΣΕ είναι η πλέον χρεωμένη ΔΕΚΟ στην ΕΕ, τα βάρη του ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Το μερίδιό του στις εμπορευματικές μεταφορές κινείται στο 1%, ενώ το σύνολο σχεδόν των δρομολογίων του, λόγω του κακού σχεδιασμού, είναι ζημιογόνο», αναφέρει ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
«Απαιτείται μια εξυγιαντική τομή που θα περιλαμβάνει τη νέα σύγχρονη δομή των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ με την εμπλοκή και ιδιωτών επενδυτών στο λειτουργικό τμήμα και επίσης νέα δρομολογιακή και τιμολογιακή πολιτική με συμφωνημένη κρατική επιδότηση ως ένα ύψος. Ακόμη είναι αυτονόητο ότι απαιτούνται αλλαγές στην πολιτική προσωπικού και προσδιορισμός του εύλογου λειτουργικού κόστους ώστε να διατηρήσουμε σε λειτουργία τον ΟΣΕ», λέει χαρακτηριστικά.
«Είμαστε αντίθετοι στις απολύσεις και δίνουμε μάχη γι' αυτό. Πρέπει όμως να αλλάξουν πολλά. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο . Στόχος μας είναι ένας νέος ΟΣΕ», τονίζει ο κ. Ρέππας, ο οποίος καλεί τους εργαζόμενους «όπως φροντίζουν το σπίτι τους, να κάνουν το ίδιο και για τον Οργανισμό που ταυτίστηκε με τη ζωή τους».
Επίσης, ανακοινώνει ότι σχέδιο εξυγίανσης θα εφαρμοστεί και στις αστικές συγκοινωνίες: «Τηρουμένων των αναλογιών οφείλουμε να εφαρμόσουμε σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης των αστικών συγκοινωνιών. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στους εξής πυλώνες: δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών, προσδιορισμός εύλογου λειτουργικού κόστος, επανασχεδιασμός συγκοινωνιακού έργου και αναδιάρθρωση φορέων με σαφείς διεταιρικές σχέσεις μεταξύ τους και με το κράτος, πολιτική επιδοτήσεων στο ανεκτό ποσοστό που προσιδιάζει στον κοινωνικό ρόλο των αστικών συγκοινωνιών».

Διάβασε την πλήρη συνέντευξη Ρέππα με κλικ εδώ.