Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, Κεμαλιστής
της παλιάς φρουράς,
είναι ο νέος αρχηγός των τουρκικών
ενόπλων δυνάμεων
Ο νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ένας ήσυχος, σκληροπυρηνικός κεμαλιστής! Αυτό αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αποδεικνύοντας, για άλλη μία φορά, ότι κάποιοι δεν έχουν ιδέα του τι σημαίνει Κεμάλ Ατατούρκ... Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ αναλαμβάνει σήμερα Παρασκευή καθήκοντα στην κορυφή ενός σώματος που βλέπει τον εαυτό του να παραγκωνίζεται εν μέσω μεταρρυθμίσεων υπό την πίεση της ΕΕ και μίας ενδυναμωμένης κυβέρνησης με ρίζες στο πολιτικό Ισλάμ. Αναλαμβάνει την κορυφαία θέση αφού προήχθη από την αρχηγεία του στρατού ξηράς. Γνωστός ως κεμαλιστής της παλιάς σχολής, στο παρελθόν απέφευγε τις δημόσιες δηλώσεις, προτιμώντας μια πιο διακριτική προσέγγιση.
Η αλλαγή φρουράς στο δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ έρχεται τη στιγμή που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ βρίσκεται σε σύγκρουση με το δικαστικό σώμα, άλλο ένα προπύργιο του κεμαλισμού, σε μία αναμέτρηση η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα ορίσει το μέλλον της μουσουλμανικής δημοκρατίας.
Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, που έχει εκπαίδευση κομάντο και εργαζόταν στις υπηρεσίες πληροφοριών, θα δοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, από τις δίκες υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για το σχεδιασμό ανατροπής της κυβέρνησης και την αναζωπύρωση των ένοπλων συγκρούσεων στα νοτιοανατολικά.
Ο διορισμός του ως επιτελάρχη αυτό το μήνα ακολούθησε πολλές ημέρες εντάσεων στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, ένα σώμα που κυριαρχείται από στρατηγούς αλλά στην προεδρία του οποίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, όπου η κυβέρνηση μπλόκαρε την προαγωγή κάποιων κορυφαίων αξιωματούχων.
Ο στρατός, αυτοδιορισθείς προστάτης του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις. Ωστόσο μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν μειώσει τη δύναμή του. Ο στρατός έχει επίσης αποδυναμωθεί από το ΑΚΡ, που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2002 και έχει τη στήριξη της ανερχόμενης συντηρητικής μεσαίας τάξης που αμφισβητεί την παλιά κεμαλική ελίτ.
Παρά τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις που έχει αμαυρώσει την εικόνα των στρατιωτών, οι ειδικοί περιμένουν ότι οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και του στρατού να είναι ομαλές, αν και δεν θα λείψουν οι στιγμές εντάσεων.
Ο προκάτοχος του Κοσανέρ, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, έχει πει επανειλημμένως ότι οι μέρες των πραξικοπημάτων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.