Μετά από πέντε με επτά χρόνια, δε θα βλέπουμε εικόνες σαν αυτήν...
Έργα υποδομών, για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, ύψους εκατόν εξήντα εκατομμυρίων ευρώ, εξήγγειλε, λίγο πριν τα πρωτοβρόχια, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στα γραφεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης. Τα έργα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα πέντε έως επτά χρόνων, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί «με προϋπολογισμένες δράσεις», για αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πιστέψει πλέον ότι θα έχει ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σύστημα τα επόμενα χρόνια, διότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι. Έχουμε και σχέδιο και πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης», δήλωσε ο υφυπουργός, εξαγγέλλοντας σειρά έργων που είχαν εξαγγελθεί και στο παρελθόν αλλά, όπως υπογραμμίζεται συνέχεια, δεν είχαν ωριμάσει, ενώ τώρα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους...
Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια θα συμπεριλάβει ανεκτέλεστα έργα του "μάστερ πλαν" του 2003, καθώς και πρόσθετα έργα υποδομής που θα ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Τόνισε ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι για τη χρηματοδότηση μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζονται κατά την επόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι εξήντα εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν συνολικά για τη δημιουργία υποδομών από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, άλλα εξήντα εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν την υλοποίηση των δύο μεγάλων έργων (δεύτερος κλάδος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και έργα υδροδότησης), έχουν εγκριθεί και θα δοθούν από το ΥΠΕΚΑ και είκοσι εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΠΕΠ. Πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα χρήματα που αφορούν τρέχουσες ανάγκες, δηλαδή πόρους για δράσεις καθαρισμού ρεμάτων και φρεατίων, είναι πλήρως διασφαλισμένα για τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η έλλειψη πόρων και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων δεν επέτρεψε την ευόδωση του "μάστερ πλαν" του 2003, καθώς «από τα 61 εκατομμύρια που προέβλεπε δόθηκαν περίπου οκτώ και τα έξι από αυτά έπειτα από τις εκλογές του 2009».
η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή τόνισε ότι μέσα στη διετία 2010-11 ολοκληρώνονται τρία αντιπλημμυρικά έργα σε περιφερειακούς δήμους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες πέντε μελέτες για έργα στο πολεοδομικό συγκρότημα. «Η νέα προγραμματική περίοδος προβλέπει είκοσι εκατομμύρια για αντιπλημμυρική προστασία για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και οκτώ για την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία. Θα εντάξουμε τα έργα που προβλέπει ο σχεδιασμός και αυτά που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση», δήλωσε η κ. Λιονή.
Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα είναι το αντικείμενο ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (Μ. Αλεξάνδρου 49), με την ευθύνη του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΤΕΕ/ΤΚΜ και τη συμμετοχή φορέων (ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΑΘ Παγίων κ.λπ.).
«Κοινωνικό» και «αναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης, επισημαίνοντας ότι η ημερίδα θα βοηθήσει πολύ για να αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας και η αναγκαιότητα των έργων.