Δυο δημοτικά, σε Αριδαία και Γιαννιτσά (νομός από τον οποίο κατάγεται η υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θεοδώρα Τζάκρη) και μέρος του εξοπλισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντάχθηκαν ως έργα του ΕΣΠΑ και προωθούνται πάραυτα, από τη γενική γραμματεία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκτειτα για, συνολικά, τρία έργα στον τομέα της εκπαίδευσης, που εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), ύστερα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στη χρηματοδότηση εξοπλισμού έρευνας για το ΑΠΘ και στην κατασκευή δυο σχολείων στο Νομό Πέλλας και έχουν συνολικό ποσό χρηματοδότησης 19.114.790 ευρώ.
Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θρακης 2007 – 2013 έχουμε εντάξει μια σειρά από έργα σχολικών υποδομών στους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος σχολικής στέγης, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Οσοι διαθέτουν ώριμες μελέτες, που είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να τις υποβάλουν προκειμένου στο πλαίσιο της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κτιριακό απόθεμα, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης».
Ειδικά για τα δύο σχολεία στο νομό Πέλλας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, εξηγεί πως «αφορούν στα δυο αστικά κέντρα του Νομού, με μεγάλο αριθμό μαθητών. Επίσης, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με σημαντικά κονδύλια, ώστε να αποκτήσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την παραγωγή γνώσης και καινοτόμων προϊόντων, που θα γίνει κτήμα όλων και θα αξιοποιηθεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Η ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για ολόκληρη τη χώρα, ενώ αποτελεί δείκτη κοινωνικής προόδου και ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και τα τρία έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης», κατέληξε.

Ποια είναι τα έργα
Τα έργα που εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 είναι:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού βασικής έρευνας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» με προϋπολογισμό 13.164.790 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού βασικής έρευνας για τα εξής τμήματα του ΑΠΘ: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Βιολογίας, Γενικό, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Σερρών, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Θεάτρου, Ιατρικής, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μουσικών Σπουδών, Οδοντιατρικής, Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Πολιτικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Ψυχολογίας.
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας: «2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» με προϋπολογισμό 2.950.000 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την ανέγερση και πλήρη αποπεράτωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας καθώς και την εκτέλεση εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Η διαμόρφωση των χώρων είναι σύμφωνη με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας.
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας: «9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ» με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την ανέγερση και πλήρη αποπεράτωση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών καθώς και την εκτέλεση εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Η διαμόρφωση των χώρων είναι σύμφωνη με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας.