Στις 24 Αυγούστου δεσμεύεται το Διαπαραταξιακό να καταθέσει την πρότασή του για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης (φωτογραφία salonicanews).
Τρεις είναι οι υποψηφιότητες τις οποίες εξετάζει η Επιτροπή Διαλόγου Παρατάξεων και Κινήσεων Πολιτών για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης (γνωστή και ως "Διαπαραταξιακό"): Τάσος Τζήκας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καθώς αυτές ήταν οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν.
Ήδη, το Διαπαραταξιακό έχει μεταβληθεί σε... Διασπαστικό, αφού έχει μείνει από έξω εδώ και έναν μήνα η κίνηση του Γιάννη Μπουτάρη ("Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη"), ενώ η παράταξη της Χρύσας Αράπογλου "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" εκπροσωπείται από τον κ. Αβραμόπουλο κι όχι από την βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε κι από το στέλεχος του κινήματος Μπ. Μπαρμπουνάκη, ο οποίος συνεχίζει την προσωπική του πορεία προς τις εκλογές, επικεφαλής της παράταξης "Πρώτα η Πόλη μας".
Πλέον στο Διαπαραταξιακό συμμετέχουν οι κινήσεις πολιτών "Θεσσαλονίκη – Πρωταγωνίστρια" με αντιπρόσωπο της κ. Αράπογλου, "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" του ενός υποψηφίου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, "Οικολογία – Αλληλεγγύη" του άλλου υποψηφίου Μιχάλη Τρεμόπουλου, "Αλλάζουμε την Πόλη", "Δώδεκα" και "Θεσσαλονίκη – Δημιουργική Πόλη" του τρίτου υποψηφίου, Τ. Τζήκα. Άγνωστο το τι θα πράξει ο εκπρόσωπος της παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια", καθώς περιμένει... γραμμή από την Ιπποκράτους. Απομένουν έτσι, δύο εκπρόσωποι στο "Διαπαραταξιακό" να προτιμήσουν έναν από τους τρεις υποψηφίους, για να καταλήξει σε υποψήφιο δήμαρχο η Επιτροπή Διαλόγου Παρατάξεων και Κινήσεων Πολιτών για τη Ριζική Αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης... Με απλά λόγια, δύο ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων!
Το (μόνο) θετικό της ιστορίας είναι ότι, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου "την Επιτροπή Διαλόγου του Διαπαραταξιακού τη σχημάτισαν παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, ανταποκρινόμενες στην επιτακτική ανάγκη «να γυρίσει σελίδα η πόλη»", οι οποίες, μέχρι τώρα, έχουν συμφωνήσει "σε κοινό πλαίσιο Προγράμματος(σ.σ. το οποίο δεν έχουν ανακοινώσει), σε πρόταση για ένα δημοκρατικό Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου(σ.σ. τον οποίο έχουν κοινοποιήσει ήδη) και στις διαδικασίες για την ανάδειξη κοινής υποψηφιότητας δημάρχου και ψηφοδελτίου(σ.σ. οι οποίες δεν έχουν καρποφορήσει ακόμη)".
Το διαπαραταξιακό συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010 και στη συνέχεια ανακοίνωσε πως η πρότασή του για τη δημαρχία θα κατατεθεί στο λαό της πόλης στις 24 Αυγούστου 2010 (ημέρα Τρίτη). Επίσης, επιβεβαιώθηκε, όπως ανακοινώθηκε ότι η αντίληψη που ενώνει όσους συμμετέχουν στο Διαπαραταξιακό "είναι η συλλογικότητα στην επεξεργασία θέσεων και στη λήψη αποφάσεων, σε αντίθεση προς το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, το οποίο οδήγησε στην κακοδιαχείριση και το μαρασμό της πόλης. Δεν επιδιώκουμε απλά την αλλαγή του Δημάρχου αλλά την έλευση μιας εποχής δημιουργικότητας μέσα από τη συλλογικότητα και τη δημοκρατική συνεννόηση. Κατατέθηκε πρόταση για συλλογική ηγεσία", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.