Κινητοποίηση κατοίκων της Βέροιας και οργάνωσης συμπαράστασης στη μάνα του ανήλικου, την πρώτη μέρα της δίκης στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2008
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο θα αναβιώσει η υπόθεση Άλεξ. Είναι η υπόθεση εξαφάνισης-δολοφονίας του μικρού Αλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια, για την οποία καταδικάστηκαν αμετάκλητα, από το Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, έξι αγόρια, χωρίς ποτέ να έχει βρεθεί το πτώμα του παιδιού.
Τα τρία Ελληνόπουλα (έχουν καταδικαστεί και τρεις αλλοδαποί) προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους τόσο στη δίκη όσο και στα επόμενα νομικά στάδια.
Οπως υπογραμμίζεται στην πολυσέλιδη προσφυγή των τριών αδελφών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, δε δικάστηκαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο(σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη οι αποφάσεις των δικαστηρίων ανηλίκων είναι τελεσίδικες και δεν εφεσιβάλλονται).
«Στερηθήκαμε στυγνά τούτο το δικαίωμά μας και πλέον αδίκως φέρουμε εσαεί τη λέπρα των ανθρωποκτόνων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της προσφυγής, το οποίο έφερε, σήμερα, στη δημοσιότητα, η εφημερίδα "Το Βήμα".
Τα δύο αδέλφια(16 και 17 ετών σήμερα), αποφασίστηκε η φιλοξενία τους στο Ιδρυμα Αγωγής Βόλου. Στους υπόλοιπους ανήλικους επιβλήθηκε κοινωφελής εργασία σε ιδρύματα.
Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι εξετάστηκαν ως μάρτυρες αστυνομικοί κι ένας δικηγόρος που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση και πως ουδέποτε αποδείχθηκε η ενοχή τους.
Νομικοί κύκλοι, πάντως, αμφισβητούν την έκβαση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς το εθνικό Δίκαιο είναι υπεράνω άλλων. Πιστεύουν ότι, το πολύ που θα μπορέσει να συμβεί, θα είναι η επιβολή προστίμου στη στη χώρα μας, αλλά επί της ουσίας... ουδέν.