Είναι πολλά τα προβλήματα των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης. Γι αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ συγκαλεί συνάντηση με τους εργασιακούς αντιπροσώπους, που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, για την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010, στις 10 π.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης (3ος όροφος).
Ας απαριθμήσουμε, μόνον:
1. Η εργοδοσία έχει προτείνει μείωση ετήσιων αποδοχών στις εφημερίδες "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη" και "Σπορ του Βορρά".
2. Φήμες για την έκδοση δίνουν και παίρνουν στον "Αγγελιοφόρο".
3. Μείωση αποδοχών -λες και ήταν... δημόσιοι υπάλληλοι- επιβλήθηκε στους δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ, των δημοτικών μέσων ενημέρωσης (TV 100 και FM 100) και της ΕΡΤ.
4. Έμειναν εκτός ΕΤ3 οι συμβασιούχοι οι οποίοι, ως πριν δυο μέρες, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
5. Καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ της επαρχίας.
6. Με το φόβο της απόλυσης συνεχίζουν να εργάζονται οι συνάδελφοι των γραφείων των τηλεοπτικών καναλιών της Αθήνας.
7. Συνεχίζεται η συρρίκνωση των γραφείων ανταπόκρισης των αθηναϊκών εφημερίδων. Πρόσφατο το λουκέτο στο γραφείο της "Espresso" και οι απολύσεις δύο δημοσιογράφων - μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ.
8. Εκτός ΔΕΠΘΕ μένουν οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι (οι περισσότεροι του αθλητικού τμήματος)
9. Απλήρωτοι οι δημοσιογράφοι της Metrosport.
10. Χωρίς καμία σιγουριά για το αύριο εργάζονται οι δημοσιογράφοι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Ακόμη και ο πρώτος σε ακροαματικότητα σταθμός (το Ράδιο Θεσσαλονίκη) προχώρησε σε απολύσεις δημοσιογράφων. Σε άλλους σταθμούς (ειδικά στα αθλητικά ραδιόφωνα) δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
11. Τραγική η κατάσταση στα free press, όπου οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν καμία σύμβαση, ενώ σε κάποια από αυτά πληρώνουν... όποτε το θυμηθούν.
Μια ενδεκάδα προβλήματα, έτσι στα πρόχειρα. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα. Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, πάντως, έχει ένα μεγάλο όπλο: Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ανήκει στην ίδια συνδικαλιστική παράταξη. Άρα, η λήψη δραστικών αποφάσεων είναι πολύ πιο εύκολη.