Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Παν. Γιαννόπουλος ναι ζητάει να κριθεί αντισυνταγματική η υπ’ αριθμ. ΠΟΠ1100/24.6.2010 εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών και οι σχετικές διατάξεις του Ν. 3842/2010 που προβλέπουν την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές.
Ο προσφεύγων δικηγόρος υποστηρίζει ότι η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές παροχές είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου, καθώς επιβάλλει ΦΠΑ στους ελεύθερους - μάχιμους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους εργαζόμενους με πάγια αντιμίσθια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, Ο.Τ.Α., κ.λπ., δεν επιβάλλεται παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο.
Ακόμη ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι με την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές θίγεται το συνταγματικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας, καθώς η προσφυγή στην Δικαιοσύνη καθίσταται οικονομικά συμφέρουσα για τους οικονομικά εύρωστους και «σχεδόν απαγορευτική για τους οικονομικά αδυνάτους».


από το blog sarotiko