Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι Αλβανοί και Τούρκοι καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στις 30 Αυγούστου στη «Βαλκανική Πλατεία» στη Νεάπολη στη γιορτή που ετοιμάζει ο ομώνυμος δήμος. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της «Βαλκανικής πλατείας» που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής φωτογραφίας καθώς και παιδικές εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι «πρόθεση των διοργανωτών είναι να μειωθεί φέτος το κόστος του φεστιβάλ κατά 30% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές». Οι εκδηλώσεις θα… ανοίξουν με μια διπλή συναυλία στο χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων. Η συναυλία αυτή θα αρχίσει με το σύνολο σαξοφώνων του Μουσικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια, η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά και η Σαββίνα Γιαννάτου θα ερμηνεύσουν τραγούδια από όλο τον κόσμο.
Από την επόμενη ημέρα οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο, στην περιοχή Στρεμπενιώτηόπου θα εμφανιστούν συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από τη Νεάπολη και τα Γρεβενά και στη συνέχεια το συγκρότημα χάλκινων πνευστών Καραντίλα από τη Βουλγαρία και του Ίσκαζ από τον Πάντσοβο της Σερβίας. Στον ίδιο χώρο, την Τετάρτη 1/9 θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ το έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες», στις 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει άλλη μια βαλκανική διπλή παρουσία με τη Ντιλέκ Κοτς και το συγκρότημά της από την Τουρκία και τους Pristan Brothers από την Αλβανία.
Το νεανικό κοινό θα διασκεδάσει με τους: «Κόκκινα Χαλιά» και Εμιγκρέ. Στις 3/9 τη σκυτάλη παίρνουν η Άλκηστης Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολή στις 4/9 και η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στις 5 Σεπτεμβρίου.
Όμως και οι λιλιπούτειοι δημότες και επισκέπτες θα έχουν το δικό τους μερίδιο στη διασκέδαση στον παιδότοπο Στρεμπενιώτη με καθημερινές εκδηλώσεις θεατρικές και άλλες. Οι φίλοι του βιβλίου θα επισκεφθούν την έκθεση βιβλίου αλλά και θα γνωρίσουν συγγραφείς έλληνες και ξένους στο παράλληλο πρόγραμμα της «Πλατείας». Παραπονεμένοι δεν θα μείνουν ούτε οι φίλοι των εικαστικών καθώς θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα του ζωγράφου Γιάννη Μαβίδη και του φωτογράφου από την Αρμενία Tigran Saha Kyan σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Τέχνης του δήμου Νεάπολης.