Κρίσιμη είναι η σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων. Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, η αγορά προεξοφλεί επιτόκιο πέριξ του 5%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο που είχε σημειωθεί στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία στις 13 Απριλίου ήταν 4,55%. Το ύψος της δημοπρασίας είναι 1,25 δισ. ευρώ και το μέγιστο ποσό που μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο φτάνει σε 2 δισ. ευρώ (με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών).
Ωστόσο, η σημερινή δημοπρασία είναι η πρώτη μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση των θεσμικών επενδυτών. Τα μηνύματα που, ωστόσο, έρχονται από τη δευτερογενή αγορά δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού τα spreads παραμένουν σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα λόγω της αβεβαιότητας και της δυσπιστίας για την πορεία των δημοσιονομικών.
Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, το γεγονός ότι τα έντοκα είναι διαθέσιμα και σε ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να εγγράφονται σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες μέχρι και αύριο, θα αποτελέσει και μια καταγραφή της εμπιστοσύνης του αποταμιευτικού κοινού. Το μέγιστο ποσό που θα διατεθεί ανά ιδιώτη είναι 15.000 ευρώ και οι τόκοι είναι αφορολόγητοι, εφόσον δεν ρευστοποιηθούν τα έντοκα μέχρι τη λήξη τους.