Για ανάπλαση και ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης μίλησε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στη χθεσινή της επίσκεψη στην πόλη. Πήγε και στον Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, προήδρευσε σε συσκέψεις με τοπικούς φορείς και με στελέχη του (ΟΡΘ), αλλά συγκεκριμένο αποτέλεσμα… ουδέν. Αναφερόμενη στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης τόνισε πως αξιολογείται και επεξεργάζεται από τον ΟΡΘ και συμπλήρωσε πως όταν ολοκληρωθεί η φάση της αξιολόγησης θα δοθεί προς διαβούλευση και θα παρουσιαστεί αναλυτικά.
Για χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτήσεις ούτε κουβέντα…
Αφήστε, δηλαδή, που σε όλα αυτά ξέχασαν να καλέσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Και απουσία του δημάρχου, η κ. Μπιρμπίλη μιλούσε για το πάρκο που θα δημιουργηθεί στη ΔΕΘ, όταν… φύγει η ΔΕΘ. Στην έκταση, δηλαδή, που είναι συνιδιοκτησία του… δήμου!
Με το δίκιο του ο Παπαγεωργόπουλος προχώρησε σε ανακοίνωση – καταγγελία, όπως την ονόμασε, στην οποία τονίζει: «Η υπουργός ήρε στη Θεσσαλονίκη, δεν επισκέφθηκε ούτε κάλεσε στους χώρους επίσκεψής της το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της ΤΕΔΚ κι αναφέρθηκε σε θέματα όπως η αξιοποίηση των 185 στρεμμάτων της ΔΕΘ, στα οποία ο δήμος είναι συνιδιοκτήτης».
Κι ο κ. Παπαγεωργόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Είναι φανερό ότι η κ. Μπιρμπίλη ούτε τη Θεσσαλονίκη γνωρίζει, ούτε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σέβεται. Θα την παρακαλούσα, όταν ξανάρθει στη Θεσσαλονίκη, να είναι καλύτερα προετοιμασμένη».
Φαίνεται, όμως, ότι η υπουργός δεν ξέρει ούτε τις αναγγελίες των συναδέλφων της στο υπουργικό συμβούλιο. Στο κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους αναφέρεται η επιδίωξη για απαγόρευση κυκλοφορίας σε ένα τμήμα του κέντρου της πόλης ΟΤΑΝ όμως γίνει η υποθαλάσσια. Βέβαια ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, δεν ανέφερε πουθενά πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει τελικά την υποθαλάσσια αρτηρία…
Εκτός κι αν καταλάβαμε λάθος. Κι ο κ. Ρέππας, με όσα έλεγε –όπως κι ο υφυπουργός του, Γιάννης Μαγκριώτης, που είναι και Θεσσαλονικιός- για έργο παράδειγμα προς αποφυγήν (έτσι τη χαρακτήρισαν την υποθαλάσσια) εννοούσαν, τελικά, πως είναι έργο προς… μίμισην.
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στη Θεσσαλονίκη θα κινηθούν σε 3 κατευθύνσεις: Στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και της λειτουργίας θαλάσσιας συγκοινωνίας, στη δημιουργία δικτύων πρασίνου πεζοδρόμων και πεζοδρομήσεων και στην πραγματοποίηση σειράς αναπλάσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές. Πότε; Ας μην απαντήσουμε όπως και οι φίλαθλοι στα γήπεδα...