Από αύριο θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση του ΦΠΑ σε 23%, 11%, και 5,5% από 21%, 10% και 5%, που ήταν αντίστοιχα στις 3 υφιστάμενες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αυξάνονται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Ακόμη, με Φ.Π.Α. 23% επιβαρύνονται οι υπηρεσίες των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των άμισθων υποθηκοφυλάκων, των δικαστικών επιμελητών, των καλλιτεχνών, των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, προκαλώντας αυξήσεις σε μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.
Τέλος, αυξήσεις θα υπάρξουν και στα κόμιστρα των ταξί με την επιβολή ΦΠΑ 11%, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα για το κράτος, καθώς αν οι πελάτες δεν ζητάνε τις αποδείξεις, τότε την αύξηση θα την καρπώνεται ο αυτοκινητιστής.
Είναι η δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες (15 Μαρτίου εφαρμόστηκε η πρώτη) από μία κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός δεσμευόταν, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το ΦΠΑ, διότι θα προκαλέσει πρόβλημα ύφεσης στην οικονομία.
Η τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί έως 3 λεπτά το λίτρο, ενώ τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και άλλα αγαθά, θα έχουν σοβαρές ανατιμήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση αυτή, όπως έκαναν πριν λίγους μήνες.
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ πρόκειται να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις.