Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας, και ειδικότερα της Θράκης, που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης ανέδειξαν οι ομιλητές στην ημερίδα που πραγματοποίησε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία» το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στην Κομοτηνή με θέμα «Βόρεια Ελλάδα, Σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της ετήσιας εμπορικής έκθεσης «Θράκη». Αποτέλεσε δε τη συνέχεια της ημερίδας που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τον προσδιορισμό της ταυτότητας της πόλης, προκειμένου να ακολουθήσει πορεία ανάταξης και ανάπτυξης και να δώσει αντίστοιχη ώθηση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Από το βήμα της ημερίδας η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην αγορά 300 εκατ. ευρώ το 2011, ο υφυπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που επίκεινται σε ότι αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και ITGI που διέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης γνωστοποίησε ότι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται συμπληρωματικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ για έργα υποδομών.
Μετά από το καλωσόρισμα από τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θεοδώρας Κόκλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας. Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κομοτηνή επισημαίνοντας πως η έλευση τους σηματοδοτεί νέες σημαντικές αναφορές για το μέλλον της Θράκης και της ελληνικής περιφέρειας. «Με χαμηλούς τόνους και ουσία και όχι επικοινωνιακό τρόπο ήρθαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στην Κομοτηνή ώστε η περιοχή να τύχει της προσοχής που της αξίζει από κάθε κυβέρνηση». Αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική συγκυρία ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως η πολύπλευρη κρίση της πατρίδας μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορθολογισμό και πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κράτους που δεν θα είναι σπάταλο και πελατειακό και θα μπορέσει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος. «Η κυβέρνηση εργάζεται για να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας απερίγραπτης σπατάλης πόρων. Να υπερβούμε ενεργητικά και δημιουργικά τις παθογένειες του παρελθόντος με βάση την περιφερειακή αλληλεγγύη».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος τόνισε την ανάγκη να ξαναμπεί η Θράκη στο κάδρο του ενδιαφέροντος. «Η χώρα δεν μπορεί να ζει με τις πλάτες γυρισμένες στους γείτονες. Η ακριτικότητα δεν είναι μειονέκτημα», ανέφερε.

Ανοίγει το Φθινόπωρο ο νέος αναπτυξιακός
Στις τομές του νέου αναπτυξιακού νόμου αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, καλώντας τους επιχειρηματίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως το τέλος Ιουνίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Ο νέος νόμος θα «ανοίξει» το φθινόπωρο για την υποβολή προτάσεων και μέσω αυτού θα διοχετευτούν στην αγορά 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011. Όπως εξήγησε η κ. Κατσέλη ο νέος νόμος διαφέρει και ως προς τις διαδικασίες αλλά και ως προς τη στόχευση. Η υποβολή των προτάσεων θα μπορεί να γίνεται δύο φορές το χρόνο, για διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ στο επόμενο τετράμηνο θα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση, ώστε ο επιχειρηματίας του οποίου η πρόταση απορρίφθηκε να μπορεί να επανέλθει με νέο βελτιωμένο σχέδιο. Το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης (που ισχύει και για τη Θράκη) παραμένει στο 40% ενώ το 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων από τον αναπτυξιακό νόμο θα διατίθεται για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Κατσέλη τα κριτήρια για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο δεν θα είναι μόνο χωρικά. Ο νόμος θα πριμοδοτεί με επιπλέον «πόντους» επενδυτικά σχέδια που προάγουν την ανταγωνιστικότητα, αξιοποιούν τους τοπικούς πόρους, στηρίζουν την απασχόληση, εισάγουν την καινοτομία στην παραγωγή ή το τελικό προϊόν, σέβονται το περιβάλλον κ.ο.κ.
Όπως γνωστοποίησε η υπουργός από το βήμα της ημερίδας, την ερχόμενη Τετάρτη περνά από τη βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, το πρώτο σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τους επόμενους δύο μήνες τον δρόμο της βουλής θα πάρει και το νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων, ενώ αμέσως μετά παίρνει σειρά το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των τριών νομοθετικών κινήσεων, η κα Κατσέλη σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή όποιος προσπαθεί να κάνει μια επένδυση στη χώρα είναι ήρωας», καθώς η γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος, οι καθυστερήσεις, οι δυσκολίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και η αβεβαιότητα στις χρηματοδοτήσεις λειτουργούν αποθαρρυντικά.

Ρευστότητα μέσα ΕΣΠΑ και ΤΕΜΠΜΕ
Πέρα από την προσπάθεια αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος η κα Κατσέλη τόνισε πως, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των επόμενων ετών θα αφαιρέσει δαπάνη περί των 30 δισ.ευρώ από την οικονομία, ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστεί αυτό το έλλειμμα είναι η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω κινήτρων και στερευμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Όπως σημείωσε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν αποδεσμευθεί πόροι ύψους 600 εκατ. ευρώ για το ΠΕΠ, ενώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιείται ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή, ύψους 120 εκατ.ευρώ.
Στην παρούσα φάση τρέχουν σε όλη τη χώρα προγράμματα 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση, το εμπόριο και την πράσινη ανάπτυξη, ενώ τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν νέα, ειδικά προγράμματα και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο των ενεργειών για τη ρευστότητα στην αγορά η κα Κατσέλη σημείωσε πως στο επόμενο διάστημα θα διατεθούν περί τα 600 εκατ.ευρώ στο ΤΕΜΠΜΕ και μέσω του European Investment Fund της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χαμηλότοκα δάνεια που θα ενισχύσουν τη μόχλευση στην αγορά. Μιλώντας δε για τις κινήσεις που γίνονται για την λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρώτο έργο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες, με στόχο σε ένα χρόνο οι προμήθειες να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, ώστε να είναι αδιάβλητες και με χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών, αλλά και για τις καθαρές τιμές χονδρικής.
«Το μήνυμα είναι απλό: το εθνικό στοίχημα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής, ποιοτικής παραγωγής στον τόπο μας» σημείωσε η κα Κατσέλη, τονίζοντας πως στόχος είναι αυτοί που μιλούν το 2010 για το ελληνικό πρόβλημα να διαψευσθούν και να μιλούν σε τρία χρόνια για το ελληνικό θαύμα.

Πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για έργα στην ΠΑΜΘ
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης επισήμανε πως «η ακριτικότητα και η νησιωτικότητα ήταν μειονεκτήματα διότι η χώρα ήταν περίκλειστη» και εξαιτίας του μοντέλου ανάπτυξης και της έλλειψης υποδομών και εξωστρέφειας. «Πλέον έχουμε ανοικτούς ορίζοντες και ανοικτά σύνορα. Η μεθοριακή ζώνη, από ζώνη ασυνέχεια και υποανάπτυξης πρέπει να γίνει ζώνη συνεργασιών, δυναμικής εξωστρέφειας, συνέχειας και ανάπτυξης».
Ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα έργα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ). Τα 2 δισ. θα αφορούν μικρά και μεσαία έργα που είναι προτεραιότητα για την περιφέρεια, όπως η περιφερειακή οδός και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έργα στη Ξάνθη, τη Δράμα, την Καβάλα κ.α. Τα 500 εκ. ευρώ θα δοθούν για έργα οδικής ασφάλειας και τα υπόλοιπα 500 εκ. για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έκανε μάλιστα γνωστό πως δημιουργήθηκε η ΕΥΔΕ Έβρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών του Έβρου.
Σχετικά με τον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Μακάζα, που τέθηκε μετ’ επιτάσεως από τους εκπροσώπους της οικονομικής ζωής της Θράκης, ο υφυπουργός Υποδομών σημείωσε ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011, εφόσον δεν προκύψουν άλλα προβλήματα με το γεωλογικό ανάγλυφο.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη ραχοκοκαλιά αναπτυξιακών υποδομών στην περιοχή ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

Εξελίξεις για South Stream, ITGI και πετρελαιαγωγό
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αναφερόμενος στα ενεργειακά δίκτυα που θα διέλθουν από το βορειοελλαδικό χώρο μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως στις 7 Ιουνίου θα υπογραφεί στη Μόσχα μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας το καταστατικό της εταιρείας που θα πραγματοποιήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Southstream, ενώ επίκειται και η υπογραφή στη Σόφια της συμφωνίας για την κατασκευή της διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου ITGI από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Αναφορικά με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο για «σοβαρές καθυστερήσεις» σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία του έργου». Πάντως ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι «ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους». Γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τις διαδικασίες διέλευσης του αγωγού από το ελληνικό έδαφος, ενώ ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η Ελλάδα σημείωσε ότι αυτοί θα ενταχθούν στην τελική συμφωνία διέλευσης.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε ακόμη πως προωθείται Δημόσιος Φορέας ο οποίος θα πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στη χώρα. Είπε μάλιστα πως η ομάδα εργασίας που συστάθηκε επί τούτου ολοκλήρωσε το έργο της και προτείνει τη δημιουργία ενός μικρού, ευέλικτου και αποτελεσματικού οργάνου με 15 στελέχη. «Ο φορέας αφού θεσμοθετηθεί θα προκηρύσσει διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», είπε.
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι το 80% της γεωθερμικής ενέργειας χαμηλής θερμοκρασίας βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δεσμεύτηκε ότι μέσα σε έναν μήνα θα έχουν λυθεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να προκηρυχτούν διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων.
Τέλος αναφορικά με το πρόγραμμα αντικατάστασης κουφωμάτων ο κ. Μανιάτης τόνισε πως στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να προκηρυχθεί εκτιμώντας ότι πάνω από 100.000 σπίτια μπορούν να χρηματοδοτηθούν και πως θα δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ η μόχλευση στα συνολικά κονδύλια θα φθάσει το 1.5 δισ. ευρώ.

Οι αγκυλώσεις διώχνουν τους επενδυτές
Στο δεύτερο κύκλο των εισηγήσεων δύο εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, ο Mohamed Elkhazmi, γενικός γραμματέας του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίας και Ανάπτυξης και ο Δημήτρης Κούρος, γενικός γραμματέας του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου και πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Εξωτερικού αναφέρθηκαν στις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν στη χώρα μας και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της άρσης των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που προβάλλει το ελληνικό κράτος.
Το έλλειμμα προβολής της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο, ο οποίος αριθμεί περί τα 450 εκατομμύρια καταναλωτές, επεσήμανε προς τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου ο γενικός γραμματέας του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μοχάμεντ Ελχασμί, υπογραμμίζοντας από το βήμα της ημερίδας πως οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας μας με το αραβικό στοιχείο δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μάλιστα ο κ. Ελχασμί έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την Τουρκία, η οποία διαθέτει δορυφορικό κανάλι που προβάλλει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές αρετές της χώρας στην αραβική γλώσσα επί 24ώρου βάσεως.
Το 2009 οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο δεν ξεπέρασαν τα 5 δισ.ευρώ όταν η Ιταλία ή η Τουρκία είχαν αυτού του επιπέδου τις συναλλαγές με μόνο μία αραβική χώρα. Ο κ. Ελχασμί μετέφερε τη βούληση των Αράβων επενδυτών να διερευνήσουν τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας. Υπογράμμισε όμως πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Άραβες με την έκδοση βίζας λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό αποτρεπτικά. Κάλεσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικότερος προορισμός για επενδύσεις και τουριστικές εισροές από τα αραβικά κράτη.
Ο κ. Ελχασμί τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια στρατηγική προβολής της Ελλάδας και δη της Βόρειας Ελλάδας στον αραβικό κόσμο, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πεδία δυνητικής συνεργασίας των δύο πλευρών, όπως οι τομείς των τροφίμων, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των δομικών υλικών. «Ελάτε να συνεργαστούμε για να προβάλουμε την Ελλάδα στον αραβικό κόσμο» σημείωσε. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως το Αραβοελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο μελετά τη δημιουργία παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη στο επόμενο διάστημα.
Έκκληση να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι έχουν ανέβει μετά τα αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τη χώρα μας, απηύθυνε από το βήμα της ημερίδας του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Μακεδονία» ο γενικός γραμματέας του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου και πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Εξωτερικού, Δημήτρης Κούρος. Ο κ. Κούρος χαρακτήρισε τη Γερμανία φίλη χώρα, με μια τεράστια δεξαμενή τουριστών, ενώ αναφερόμενος στην ισχύ του ελληνικού ομογενειακού στοιχείου επί γερμανικού εδάφους τόνισε πως οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες προσφέρουν 110.000 θέσεις εργασίας, παράγοντας έναν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 10 δισ.ευρώ. Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία αριθμούν συνολικά τους 350.000, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στην Ευρώπη εκτός Ελλάδος.
Ο κ. Κούρος αναφέρθηκε επίσης στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί για την απόκτηση ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική και η Καβάλα, με συνέπεια να αποτρέπεται η επένδυση σε τουριστικές κατοικίες.
Σημείωσε δε πως από τις ελληνικές επενδυτικές αρχές λείπει η ευελιξία για συνεργασία με τους υποψήφιους ξένους επενδυτές, τονίζοντας πως δεν είναι σωστό να παραδεχόμαστε ενώπιον των ξένων ότι στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται διαφορετικά. Σύμφωνα με τον κ. Κούρο, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία μπορεί να γίνει επενδυτικός πόλος για την Ελλάδα και μάλιστα στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ανάπτυξη με εξωστρέφεια για τη Θράκη
Τον τρίτο κύκλο εισηγήσεων άνοιξε ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο στόχο να καταστεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας και πρότυπο αγροτικής οικολογικής ανάπτυξης. «Είμαστε μοντέλο στα θέματα σεβασμού ανθρωπίνων μειονοτικών δικαιωμάτων», τόνισε. Παρουσιάζοντας την πρόταση του για το αναπτυξιακό πλαίσιο της περιοχής έδωσε έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη και τόνισε την ανάγκη να καταστεί η Θράκη διαμετακομιστικό, ενεργειακό, εκπαιδευτικό και εμπορευματικό κέντρο. Ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε την ανησυχία του για την πρόοδο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. «Να ασκήσουμε πιέσεις σε Ρωσία και Βουλγαρία ώστε ο αγωγός να μείνει ζωντανό και ανταποδοτικό έργο», τόνισε.
Ακολούθως οι θεσμικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Θράκης είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής και παράλληλα να θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα στην υπουργό και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης. Οι πρόεδροι των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, Έβρου Νίκος Δαστερίδης, Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των Συνδέσμων Βιομηχανιών των τριών νομών Γιώργος Νικολαϊδης, Βασίλης Χαρόβας και Βασίλης Σκαρλάτος έδωσαν έμφαση στην ανάγκη ολοκλήρωσης έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για το άνοιγμα προς τις αγορές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας. Ζήτησαν ακόμη φορολογικά και άλλα κίνητρα ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην περιοχή της Θράκης και να αντισταθμιστεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες που παρέχουν στους επενδυτές χαμηλά ποσοστά φορολογίας και μικρό εργατικό κόστος.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε πως «αν και η Θράκη ήταν παραμελημένη για πολλές δεκαετίες και αντιμετωπίζονταν με καχυποψία και διαρκή αμφισβήτηση εδώ και αρκετά χρόνια με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της, των επιχειρηματιών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου έφθασε στο σημείο να μην είναι πλέον η τελευταία περιφέρεια της χώρας. Στόχος μας είναι η εμβάθυνση των κατακτήσεων και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής».
Τόσο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που έλαβαν μέρος στις εργασίες της ημερίδας εξήραν την πρωτοβουλία του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Μακεδονία» να πραγματοποιήσει μια ημερίδα υψηλού κύρους στη Θράκη, επιλέγοντας να προβάλλει σημαντικά ζητήματα, να δημιουργήσει βήμα διαλόγου μεταξύ της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας και επιπλέον να δώσει τα ερεθίσματα για προβληματισμό και ανάληψη δράσης.