Θερμή έκκληση στον Πρωθυπουργό να αναδείξει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές σε Εθνική μας υπόθεση και να επιληφθεί προσωπικά, έκανε, απόψε, Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασ. Θωμαΐδης, από το βήμα της 35ης Τακτικήςς Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒΕ,στο ξενοδοχείο Porto Palace. Κύριος ομιλητής της Ανοιχτής Συνεδρίασης ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Επίσης, ο κ. Θωμαΐδης από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζήτησε καλύτερη συνεργασία με την εξαγωγική κοινότητα αλλά κυρίως να συνδράμουν ομόψυχα στην Εθνική προσπάθεια που θα μετατρέψει θετικά τουλάχιστον το εμπορικό μας ισοζύγιο.
Στην ομιλία του ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στην ίδρυση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός ανάπτυξης, υλοποίησης και παρακολούθησης για την Βόρεια Ελλάδα. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι με την ίδρυση της Μονάδας αυτής που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη η Βόρειος Ελλάδα θα πάρει, για πρώτη φορά ουσιαστικές, οικονομικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εστίασε στην κρισιμότητα του θέματος των ελληνικών εξαγωγών για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ανέδειξε ως κύριο αίτιο της σημερινής μας δραματικής κατάστασης τα διαχρονικά προβλήματα και το μοντέλο της οικονομικής μας ανάπτυξης, που και τα δυο μαζί οδήγησαν στα γνωστά πλέον δίδυμα ελλείμματα.
Εν όψει και του Σεπτεμβρίου, όπου η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει και το σχέδιο της για την ενίσχυση των εξαγωγών, εξέφρασε τόσο τις επιφυλάξεις του για τα εργαλεία που έχει η χώρα στη διάθεση της για την επίτευξη αποτελέσματος, όσο και προτάσεις για άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή. Τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί, οι πολιτικές, οι μέθοδοι και τα μέσα που εφαρμόστηκαν στην προηγούμενη περίοδο, και ήταν σαφές το μήνυμα ότι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, πρέπει να στραφούμε στον απ’ αρχής σχεδιασμό της εξαγωγικής μας στρατηγικής βασισμένοι σε νέα εργαλεία και πόρους, με μέγιστη έμφαση στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.
Πρότεινε την εφαρμογή των κυριότερων συμπερασμάτων από το πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ με θέμα την παρουσίαση και μελέτη των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν εννέα από τις περισσότερο επιτυχημένες εξαγωγικά χώρες.
Αναδείχτηκε επίσης η ανάγκη της αναβάθμισης της υπόθεσης των εξαγωγών σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, με την υιοθέτηση της προσπάθειας από το γραφείο του Πρωθυπουργού, παρόμοιο με το μοντέλο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα και που δημιουργείται Προεδρικό συμβούλιο εξαγωγών με επικεφαλής σημαντικό εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου.
Οι ελπίδες των εξαγωγέων δεν είναι μεγάλες, καθώς "σκαλώνουν" στη διάρθρωση του συστήματος Δημόσιο-Ιδιωτικός τομέας και που για πολλά χρόνια έχει παγιώσει νοοτροπίες και πρακτικές που χρειάζονται πολλά χρόνια για να αλλάξουν. Ελπίζουν, πάντως, στο εξής τρίπτυχο: «Νέες επιχειρήσεις στις εξαγωγές», «Νέα προϊόντα στην εξαγωγική παλέτα» και «Νέες αγορές».
Πρότεινε επίσης ο κ. Θωμαίδης την καθολική εφαρμογή μιας στρατηγικής για τον αγροτικό κλάδο που θα εφαρμόζει μόνον μεθόδους «πράσινης» καλλιέργειας και μεταποίησης, και που θα προβληθεί στο εξωτερικό με τρόπο που να διεκδικήσουμε την θέση του διεθνούς Leader σε αυτό τον «πράσινο» υποκλάδο.