Για σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

* Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η σημερινή.

* Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου βρίσκεται «η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα», όπου θα υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων για τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των χρηστών ηλεκτρονικών επικοινωνιών». Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί και σειρά άλλων θεμάτων, όπως η «Εκθεση Προόδου της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών 2009», η «Καθολική Υπηρεσία», η «Εκθεση πάνω στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ανταγωνιστικότητα», κ.ά.

* Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ . Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

* Στις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ. πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».

* Στις 9:30 π.μ. συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, με τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας για θέματα επενδύσεων, εμπορίου και ναυτικής πολιτικής.

* Στις 10 π.μ. επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί από τον υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό, Πάνο Μπεγλίτη για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και όλο το πλέγμα των θεμάτων της αμυντικής πολιτικής.

* Στις 10 π.μ. έως τις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η πρώτη ημέρα της διημερίδας με θέμα: International Workshop Engineering Education Perspectives - A Balkan Case Study, που διοργανώνει η Kοσμητεία και το Γενικό τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, έπειτα από πρόταση της American Society of Mechanical Engineers (ASME). Στόχος της διημερίδας είναι μία διεθνής συνεργασία με τα Βαλκάνια για την εκπαίδευση των μηχανικών σε νέες τεχνολογίες, με το ΑΠΘ να αποτελεί τον πυρήνα μίας τέτοιας συνεργασίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 10:30 πμ, το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της Αντινομαρχίας Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας κατά του Καπνίσματος, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Βασιλέως Ηρακλείου (10.30 π.μ. – 16.00 μ.μ.).

* Στις 11.30 π.μ., τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία , θα δώσουν συνέντευξη τύπου στο Ε.Κ.Θ. προκειμένου να ενημερώσουν για τη συγκέντρωση- συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Τρίτη 1η Ιουνίου και ώρα 7 μ. μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και για τις μετέπειτα δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στο «Πρόγραμμα σταθερότητας» και την αντιασφαλιστική λαίλαπα κυβέρνησης-Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε.

* Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Δρούτσα με το προεδρείο του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute/AHI) που πραγματοποιεί την ετήσια επίσκεψή του στην Ελλάδα.

* Στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη με θέμα τη σχολική στέγη και τα τεχνικά έργα της Νομαρχίας 2003-2010.

* Στη 1:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους μετά την ορκομωσία του νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους, Αριστείδη Κασμίρογλου.

* Στις 2:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το προεδρείο της Ομογενειακής Οργάνωσης American Hellenic Institute.

* Στις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει το ΑΠΘ.

* Στις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29), εκδήλωση με θέμα: «Ο νέος φορολογικός νόμος» διοργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΣΚΑΜΘ), με στόχο την ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου και τις αλλαγές που επέρχονται σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Το θέμα θα καλύψουν: Δημήτρης Μελάς (MBA, PhD), οικονομικός επιθεωρητής, Ευάγγελος Καράογλου, φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Γεώργιος Τότσκας, νομικός. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

* Στις 5 μ.μ. στο Θέατρο Χηλής ημερίδα με θέμα: «Αυτονομία και Επικοινωνία στην Καλαμαριά», διοργανώνει το Τμήμα Ψυχολογίας και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης Καλαμαριάς του προγράμματος «Αυτονομία και Επικοινωνία» του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας του Δήμου Καλαμαριάς. Στόχος της ημερίδα είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των αναγκών των ατόμων με αναπηρία. Θα ακολουθήσει συναυλία στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

* Στις 6:30 μμ εκδήλωση γευσιγνωσίας `Τα ΕαρΟινά` που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, και απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες που σχετίζονται με το κρασί.

* Στις 7 μμ , το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο της Helexpo «Ιωάννης Βελλίδης» οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Τα οικονομικά μέτρα, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα ή περαιτέρω ύφεση;»

* Στις 7 μ.μ. συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, σε συζήτηση στη Βουλή, όπου θα απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

* Στις 8:30 μ.μ. στην παραλία Λευκού Πύργου (μικρή εξέδρα-δίπλα στην γραμματεία) του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με τίτλο: «Η ελληνική γλώσσα και η γραφή της» διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, η αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη - Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ομιλητής, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Γλωσσολογίας, Γιώργος Παπαναστασίου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης.

* Στις 8:30 μμ το Διοικητικό Συμβούλιο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΕΝ.Δ.Ο.Ν. οργανώνει στρογγυλή τράπεζα διαδραστικής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Mediterranean”. Κεντρικός Ομιλητής ο γερουσιαστής Κρις Σπύρου.

* Στις 8:30 μμ, «Η ελληνική γλώσσα και η γραφή της» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη - Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (παραλία Λευκού Πύργου, μικρή εξέδρα - δίπλα στη γραμματεία).

* Στις 9 μμ, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα των φοιτητών της Κατεύθυνσης Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της «Φοιτητικής Εβδομάδας Μάιος - Ιούνιος 2010» του Α.Π.Θ.