Βελτίωση που δεν αφήνει όμως κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ίχνη ανάκαμψης στις Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις το προσεχές χρονικό διάστημα, καταγράφει τον Απρίλιο του 2010 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 ( NGBI 500, www.ngbi500.gr). Παρόλο που η εικόνα του δείκτη είναι καλύτερη τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010, εντούτοις παραμένει έντονα αρνητική, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η μέτρηση, που ανακοινώνεται σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο συμφώνησε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε..
Έτσι ο δείκτης NGBI 500 του Απριλίου 2010 προσεγγίζει το -20, έναντι -29 του Μαρτίου, που ήταν και η χαμηλότερη μέτρηση, η οποία έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2009, όταν και ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις.
Οι επιχειρήσεις, που απαρτίζουν το πάνελ του δείκτη, απαντούν απαράλλακτα όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση τους τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς το 15% εκτιμά πως βρίσκεται σε καλή πορεία, το 45% σε ικανοποιητική και το 40% σε κακή.
Στην ερώτηση για την κατάσταση τους το επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο εμφανίζουν βελτιωμένες απαντήσεις, αφού το 38% κάνει λόγο για χειρότερες προοπτικές (50% τον Μάρτιο), το 39% για στασιμότητα (33% τον προηγούμενο μήνα) και το 23% για καλύτερη κατάσταση (έναντι 17%).
Όσον αφορά στο ζήτημα της απασχόλησης, συρρικνώνεται ελαφρά η τάση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε απολύσεις και να διατηρήσουν το προσωπικό τους, αλλά δεν υπάρχει και καμία προοπτική περαιτέρω προσλήψεων.
Καλύτερες απαντήσεις δίνουν οι επιχειρήσεις και στο ερώτημα για τον τζίρο τους, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς αύξηση εμφανίζει το 25% (13% τον Μάρτιο), μείωση το 43% (έναντι 54%) και στασιμότητα το 32% (33%).
Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Απριλίου 2010 κατά κλάδο, οι παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να κρατούν τα «σκήπτρα» στις πιο θετικές απαντήσεις, δεικνύοντας πως καταφέρνουν να ανθίστανται καλύτερα στις συνέπειες της κρίσης, σε σχέση με τις επιχειρήσεις από άλλους κλάδους.
Κοινή διαπίστωση για όλους τους κλάδους (παροχής υπηρεσιών, εμπορικές, βιομηχανικές-μεταποιητικές και μεικτές) είναι πως θα πραγματοποιήσουν ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, πολύ περισσότερες απολύσεις και καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρήσουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων τους.
Τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο αναμένουν οι βιομηχανικές-μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι μεικτές, ενώ οι εμπορικές κατέγραψαν αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου τους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους.
Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ τα αποτελέσματα του Απριλίου 2010 σχολιάζει στο www.ngbi500.gr ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Γιώργος Γκιλής.
Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Μαϊου 2010 θα γίνει γνωστή στις 7 Ιουνίου 2010.