Λείψανα αγίων, τα οποία έπαιρνε από διάφορους ναούς και μοναστήρια, πουλούσε στη Γερμανία νεαρός διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου Σερρών, ο οποίος και συνελήφθη. Μαζί του συνελήφθη και ο συνεργός του, ο οποίος είχε αναλάβει να μεταφέρει τα λείψανα, καθώς και κάποιες εικόνες, στη Γερμανία, όπου θα τις παραλάμβανε Αρχιμανδρίτης.
Προς το παρόν, στα χέρια της αστυνομιας βρίσκονται ο 24χρονος διάκος και ο 43χρονος Ελβετός συνεργός του. Πρώτα συνελήφθη ο ιερωμένος και στη συνέχεια, στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, ο Ελβετός, στις αποσκευές του οποίου βρέθηκαν περίπου 200 οστά και μια ασημένια λειψανοθήκη με δυο κάρες αγίων.
Ακολούθησε εξέταση των κατασχεμένων οστών, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι καλά συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγράφεται όνομα Αγίου ή Οσίου. Τα οστά και τη λειψανοθήκη παρέλαβε ο 43χρονος από τον νεαρό διάκονο, αφού μετέβη στο Σιδηρόκαστρο, για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει σε υψηλόβαθμο ιερέα (Αρχιμανδρίτη) Εκκλησίας στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αστυνομία.
Μετά από έρευνες τις οποίες διεξήγαγε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο σπίτι του διακόνου σήμερα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Μαΐου 2010, βρέθηκαν 10 ναρκωτικά χάπια, 505 οστά και 15 κρανία στα οποία αναγράφονταν ονόματα Αγίων ή Οσίων, όπως και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, ένας βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια, πέντε αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας Αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις Προστατευτικές Διατάξεις του Ν. περί Αρχαιοτήτων.
Διάκος και Ελβετός συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παράβαση Νόμου "περί Αρχαιοτήτων", "Περιύβριση Νεκρών", "Διακεκριμένη Περίπτωση Κλοπής" "Αποδοχή και Διάθεση Προϊόντων Εγκλήματος" και παράβαση "Ν. περί Ναρκωτικών".
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η δράση των εμπλεκομένων ατόμων και η προέλευση των παραπάνω οστών. Τα τελευταία θα εξεταστούν από αρμόδιο Ανθρωπολόγο- Οστεολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, με την οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Οι φωτογραφίες δόθηκαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης