Την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης να ανασταλεί για μια ημέρα η λειτουργία του ΕΕΘ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχρονική αδιαφορία που επιδεικνύει η Πολιτεία στις προτάσεις που καταθέτει ο επιμελητηριακός θεσμός ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης στην εκδήλωση με θέμα: «Τα οικονομικά μέτρα, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα ή περαιτέρω ύφεση;» που οργάνωσε το ΕΕΘ σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
«Η συνταγή που ακολουθείται σήμερα, η συνταγή της ατολμίας, μας οδηγεί σε ακόμη χειρότερες ημέρες. Ο επιμελητηριακός θεσμός έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Σε διαφορετική περίπτωση το καράβι θα βουλιάξει. Η Πολιτεία μπορεί να μη θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Σε μια συμβολική κίνηση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη κατεβάζει ρολά! Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε την απόγνωση του μέσου επαγγελματία. Καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφορα, όπως στέκεται η Πολιτεία. Γι’ αυτό κλείνουμε τις υπηρεσίες μας για μια ημέρα. Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν θα είναι επαίτης της προσοχής της Πολιτείας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όπως όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, είναι επίσημος σύμβουλος του Κράτους και απαιτεί την ανάλογη αντιμετώπιση. Δεν μας ακούνε και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βάλουμε λουκέτο για μια ημέρα. Οι επαγγελματίες είναι οι πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
Την Τετάρτη στο κτίριο του ΕΕΘ θα βρίσκεται ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους επαγγελματίες για τους λόγους της αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών. Σε ειδικές περιπτώσεις, που προκαλείται οικονομική ζημία σε μέλος, θα χορηγούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδει το ΕΕΘ.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ιωάννης Κουκιάδης, ο καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ Άγγελος Στεργίου (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής των ειδικών για το ασφαλιστικό) ο φοροτεχνικός - αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, Μανούσος Ντουκάκης, ο οικονομολόγος καθηγητής Χρήστος Κρίγκας και ο φοροτεχνικός, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕΦΕ, Αντώνης Μουζάκης.
Οι εισηγητές ανέλυσαν στους παρευρισκόμενους επαγγελματίες το νέο τοπίο στη φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.