Του ΤΑΣΟΥ ΑΣΛΑΝΙΔΗ

Τελευταία ημέρα λειτουργίας η σημερινή για την ιστορικότερη αίθουσα τέχνης και ιδεών της Θεσσαλονίκης. Η θρυλική γκαλερί «ΖΗΤΑ ΜΙ» με απόφαση των ιδιοκτητριών της βάζει λουκέτο έπειτα από σαράντα και πλέον χρόνια προσφοράς στο χώρο του πολιτισμού. Καλλιτέχνες της πόλης μας πέρασαν σήμερα από τη γκαλερί για να αφήσουν τη δική τους τελευταία πινελιά σε ένα καμβά εκατό μέτρων.
Μπορεί η γκαλερί ζητα μι να κλείνει τις πόρτες της και να περνά στην πολιτιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, χιλιάδες είναι εκείνοι οι φίλοι της τέχνης από ολόκληρη τη χώρα που θα κρατήσουν μέσα τους τις σημαντικές στιγμές που τους χάρισε η ζήτα μι. Ήταν η γκαλερί που σύστησε στην πόλη της Θεσσαλονίκης τη σύγχρονη τέχνη.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Βασ. Γάκης, χαρακτήρισε "κεφάλαιο για τον πολιτισμό της πόλης" την γκαλερί και το κλείσιμό της "θα είναι ένα πλήγμα στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης". Από την πλευρά της, η Κατερίνα Καμάρα, τελευταία ιδιοκτήτρια της Ζ-Μ, δήλωσε πως η γκαλερί "είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Ήταν μια απόφαση που ήθελε τόλμη και μας λυπεί βαθύτατα, ωστόσο θέλαμε να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης".
Η "ΖΗΤΑ-ΜΙ" άνοιξε στα τέλη του 1955 από τον Παύλο Ζάννα ως κατάστημα έκθεσης και εμπορίας των "θρυλικών" γραφομηχανών "Ολιβέτι", αλλά και ειδικών δίσκων κλασικής και τζαζ μουσικής. Η σύζυγος του Μίνα Ζάννα προσέθεσε στο κατάστημα είδη λαϊκής τέχνης και κεραμικά. Το 1970 η γκαλερί πέρασε στα χέρια των σημερινών του ιδιοκτητριών.
Δεκάδες ζωγράφοι, εικαστικοί, φωτογράφοι, λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ιδιοκτητριών και με τα δικά τους χρώματα ζωγράφισαν, σχεδίασαν κι έγραψαν στον τεράστιο καμβά των άδειων τοίχων του το δικό τους εικαστικό ή λεκτικό μήνυμα αποχαιρετισμού. Ο καμβάς αυτός θα αποτελέσει έκθεμα του μακεδονικού μουσείου σύγχρονης τέχνης.