"Αντιαναπτυξιακό, άτολμο, γραφειοκρατικό και πολύ πρόχειρο" χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου. Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο κ. Καράογλου επεσήμανε ότι «κάτω από την έντονη πίεση του εισηγητή και Βουλευτών της Ν.Δ., αλλά και Βουλευτών των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη όμως και κυβερνητικών Βουλευτών, μετά το μπαράζ κατακραυγής από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, κατά την ακρόαση φορέων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, αναγκάσθηκε να υποχωρήσει και να δηλώσει ότι τις προσεχείς ημέρες θα καταθέσει τροπολογίες για μια σειρά προβληματικών διατάξεων του υπό συζήτηση φορολογικού νομοσχεδίου».
Οι δεσμεύσεις του υπουργού έχουν να κάνουν με:
* την πιθανή απόσυρση της απαράδεκτης παρακράτησης φόρου με συντελεστή 8% στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών, που σε μια στιγμή “στεγνώματος” της αγοράς, απειλεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας.
* την επιβολή αυστηρότερων τεκμηρίων για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, τα οποία, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, σκανδαλωδώς ευνοούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ακόμη ότι:
* θα επανεξετάσει την απαράδεκτη αύξηση φορολόγησης των Ελλήνων Ναυτικών, που τόσα προβλήματα θα δημιουργούσε σε εργαζόμενους ενός βασικού πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, της Ναυτιλίας.
* θα επανεξετάσει το πρόβλημα που δημιουργείται με την υποχρέωση έκδοσης Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας και όχι με την είσπραξη της αμοιβής.
«Τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, θα προσπαθήσουμε, με συνεχή πίεση της κυβέρνησης και με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, να την αναγκάσουμε να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές, μήπως τουλάχιστον κάτι μπορεί να διορθωθεί, σε ένα νομοσχέδιο πολύ κατώτερο των περιστάσεων, αντιαναπτυξιακό, άτολμο, γραφειοκρατικό και -όπως αποδεικνύεται- πολύ πρόχειρο», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.