Ο ένας μετά τον άλλον, οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, τάσσονται κατά της χωροταξικής διευθέτησης που επιχειρεί η κυβέρνηση με βάση το Σχέδιο Καλλικράτης. Αυτός, όμως, που σηκώνει τη σημαία της επίθεσης, είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Μάλιστα, κάλεσε κι άλλους δημάρχους, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, να συζητήσουν για το θέμα και να λάβουν αποφάσεις!
Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν ήταν οι Χαράλαμπος Παπαδόπουλος δήμαρχος Κορώνειας, Ιωάννης Καραγιάννης δήμαρχος Λαγκαδά, Παντελής Πάσχος δήμαρχος Λαχανά, Σοχού Θεοφ. Παπάς, ενώ ως αυτήν την ώρα (14.10 της Πέμπτης 29 Απριλίου 2010) συνεχίζεται η προσέλευση των δημάρχων.
Μετά τη χθεσινή δήλωση (εδώ) σήμερα Πέμπτη 29 Απριλίου 2010, ο κ. Παπαγεωργόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα. Όπως τόνισε, "από τον Προκρούστειο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο απλός Πολίτης, στον οποίο, στο μέλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες".
Για τον κ. Παπαγεωργόπουλο "δυστυχώς επικράτησε για άλλη μία φορά η μικροπολιτική και όσον αφορά την χωροθέτηση των νέων Δήμων αλλά και στην διαδικασία της «διαβούλευσης» σχετικά με την «Διοικητική Μεταρρύθμιση» που επιχειρεί η Κυβέρνηση".
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι, όσον αφορά τη χωροθέτηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν ότι θα ακολουθούνταν κοινοί κανόνες σε όλη την Ελλάδα, "συνέβη ακριβώς το αντίθετο"! Κι έδωσε το εξής παράδειγμα: "Δεν συνενώνουν για παράδειγμα τον Πειραιά με κανέναν Δήμο και συνενώνουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όταν η Θεσσαλονίκη είναι διπλάσια από τον Πειραιά! Δεν συνενώνουν τη Νεάπολη που έχει 30.000 κατοίκους, αλλά συνενώνουν τον Εύοσμο με 52.000 κατοίκους και τους Αμπελόκηπους με 41.000"!
Ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι "συνενώνουν Δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και στην Αττική δεν συνενώνουν Δήμους με 25.000 έως 30.000 κατοίκους (Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Καισαριανή, Πέραμα, Άλιμος, Κρωπίας κ.λ.π.). Τα ίδια δυστυχώς συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα…"
Όσον αφορά το θέμα της «διαβούλευσης», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι "εδώ πλέον μπορούμε να ομιλούμε μόνον για υποβάθμιση της νοημοσύνης του Ελληνικού λαού. Για ένα Νομοσχέδιο 1.000 σελίδων που αναφέρεται σε 1.034 διαφορετικές περιπτώσεις Δήμων διατίθενται 24 ώρες για μελέτη και 24 ώρες για «διαβούλευση»! Η Αυτοδιοικητική οικογένεια λοιπόν καλείται τη Δευτέρα (3/5/2010) να συζητήσει στο Έκτακτο Συνέδριο της τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, χωρίς να προϋπάρχουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και ΤΕΔΚ, όπως είναι φυσικό, αφού τα όρια των νέων Δήμων εμφανίσθηκαν μόλις σήμερα Πέμπτη (29 Απριλίου 2010)"!
Πρόβλημα, για τον κ. Παπαγεωργόπουλο, υπάρχει και με τον αριθμό των δήμων για τους οποίους η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει κάποια άλλη συνένωση, ή τη διατήρησή τους. Όπως υπογράμμισε "στην «διαβούλευση» μπαίνει μόνο το 1% των 1.034 Δήμων, αφού η Κυβέρνηση δήλωσε ότι ο αριθμός των Δήμων μπορεί να κυμανθεί μόνο μεταξύ των αριθμών 333 και 343"!
Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, πιεστικά είναι και τα χρονικά περιθώρια που δίνει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Υπογράμμισε ότι "η Κυβέρνηση δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή και ότι είναι αποφασισμένη να το ψηφίσει εντός του Μαΐου! Είναι φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μία αντιδημοκρατική μεθόδευση. Τελικά ο Προκρούστειος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα φέρει λιγότερα μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λιγότερες υπηρεσίες στους Πολίτες και περισσότερους ανέργους στην Ελληνική κοινωνία. Έρχονται δυστυχώς άσχημες ημέρες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», κατέληξε.
Σε λίγο αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση των δημάρχων για το ίδιο θέμα.