Δεκάξι λόγους, για τους οποίους το Νυμφαίο δεν πρέπει να συνενωθεί, αλλά να παραμείνει ανεξάρτητος δήμος, αναλύουν, σε επιστολή τους προς τους βουλευτές, οι κάτοικοι της ιστορικής κοινότητας. Μεταξύ των λόγων αναφέρον ότι κατάφεραν να αναγεννήσουν, μέσα σε 12 χρόνια, ένα ερειπωμένο χωριό στα σύνορα, το οποίο, αυτήν τη στιγμή, έχει τη δική του, τοπική οικονομία και ζει χωρίς να χρειάζεται βοήθεια "μητροπολιτικών" δήμων. Το πλήρες κείμενο των κατοίκων του Νυμφαίου, προς τους βουλευτές, έχει ως εξής:
"Αποφασίζετε τη Νέα Αρχιτεκτονική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Διοίκηση που αποτελεί ρηξικέλευθη τομή στον εκσυγχρονισμό και στη δομή του Κράτους. Ωστόσο, ο Καλλικράτης, αν επισκέπτονταν τον οικισμό μας, θα απεφάσιζε όπως κάθε αμερόληπτος κριτής να διατηρηθεί ανεξάρτητη η Κοινότητα Νυμφαίου επειδή:
1. Αναγέννησε, μέσα σε 12 μόλις χρόνια, ένα ερειπωμένο ορεινό χωριό στα σύνορα της Μακεδονίας μας, εφήρμοσε τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές μεθόδους και ευκαιρίες και το ανέδειξε σε ευρωπαϊκό πρότυπο ραγδαίας ανάπτυξης με ήπιο τουρισμό. Δίδαξε έμπρακτα ότι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός της, η κληρονομιά της και το φυσικό περιβάλλον της. Αποτυπώνει την εθνική ενότητα. Είναι η Πράσινη Ανάπτυξη και παραμένει η ατμομηχανή της. Αν σβήσει η ατμομηχανή -Κοινότητα, σβήνει ο οικισμός.
2. Είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διατηρητέος ιστορικός τόπος εντελώς απομονωμένος σε υψόμετρο 1350 μ.
3. Πραγμάτωσε και εκφράζει καθημερινά στην πράξη την Πράσινη Ανάπτυξη με αποκλειστικό μοχλό της την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
4. Αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα και ισχυρότερα ονόματα, Brand Name, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ηπίου Τουρισμού, που, γι’αυτό, τίμησε επανειλημμένα η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Π.χ. το Σάββατο 13/2/2010 η δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας France 3 στην εκπομπή Avenue Europe παρουσίασε το Νυμφαίον σαν πρότυπο ευρωπαϊκό χωριό σε σύγκριση με τα πιο ονομαστά χωριά όλης της Ευρώπης. Ειδικά αφιερώματα στο Νυμφαίον δημοσιεύουν επί δέκα συνεχή χρόνια στην Ελλάδα οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι εφημερίδες και τα περιοδικά με το μεγαλύτερο πανελλαδικά κοινό.
5. Η οικονομία, η κοινωνία, η αρχιτεκτονική, η παράδοση και η ευρύτερη αποστολή του οικισμού είναι παντελώς ασύμβατες με τις αντίστοιχες όλων των οικισμών της περιοχής που προορίζονται να ενωθούν στον Δήμο Αμυνταίου.
6. Είναι οικονομικά αυτάρκης χάρις στην παραγωγική αξιοποίηση και στην έντιμη διαχείριση της τεράστιας κοινοτικής περιουσίας (23.000 στρ, δάση, 9.000 στρ. βοσκότοποι, ένα ξενοδοχείο, 4 εμπορικά καταστήματα κ.λ.π)Το 2009 η Κοινότητα παρουσίασε αυτοτελή εξ ιδίων πόρων έσοδα 285.000 ε. και από τον Κρατικό Προποϋπολογισμό έσοδα 182.278 ε. (ΣΑΤΑ και ΚΑΠ)
7. Αποτελεί ευρωπαϊκή Ζώνη Natura υψηλής προστασίας
8. Είναι πλήρως εξοπλισμένη για την εκτέλεση της αποστολής της (ηλεκτρονικό ευρυζωνικό δίκτυο, 2 αποχιονιστικά, 2 απορριμματοφόρα, 1 πυροσβεστικό, 1 ημιφορτηγό) ΄Ετσι, σε 24ωρη βάση, διατηρεί καθαρούς τους δρόμους και αποκαθιστά αμέσως κάθε βλάβη στα δίκτυα υποδομής, συχνά τον μακρύ άγριο χειμώνα με θερμοκρασίες -20, χιονοθύελλες και δύο μέτρα χιόνι. Μια διακοπή της ύδρευσης, ένας αποκλεισμός των δρόμων ή και αυτοκινήτων είτε επισκεπτών μέσα στα χιόνια πλήττει πολλαπλασιαστικά την τουριστική φήμη, η οποία αποτελεί πολύ ακριβό εμπορικό και οικονομικό κεκτημένο. Ποιός δημοτικός υπάλληλος, πώς και πότε θα έλθει από το Αμύνταιο διασχίζοντας 22 χιλιόμετρα χιονισμένο/παγωμένο και ορεινό δρόμο;
9. Λειτουργεί καθημερινά χάριν των επισκεπτών τα εξής κοινοτικά έργα: Συνεδριακό/Εκπαιδευτικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη, Μόνιμες Εκθέσεις Φωτογραφιών, Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, Κοινοτικός Στάβλος με 12 άλογα ιππασίας, Πάρκο ΄Αγριας Φύσης και Αναψυχής με 35 ελάφια, Κέντρο Προστασίας της Αρκούδας με 13 αρκούδες υπό τον «Αρκτούρο», Ορεινό Κέντρο ΧΑΝΘ και -το θέρος- Ανοικτό Θέατρο. Τακτικά στην ιδιόκτητη κοινοτική Νίκειο Σχολή, διατηρητέο μνημείο, συγκροτούνται μικρά επιστημονικά, επιχειρηματικά, πνευματικά κ.α. Συνέδρια. Παρασκευή και Σάββατο 12-13/3/2010 συνεδρίασε το Συντονιστικό Συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
10. Εκδίδει βιβλία, CD, DVD, καρτ-ποστάλ και ετήσια ημερολόγια με θέμα το Νυμφαίον. Εκδίδει, ανανεώνει συνεχώς και διανέμει στους επισκέπτες δωρεάν δεκάδες χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα για το Νυμφαίον και όλη την περιοχή.
11. Οδηγεί την Διαβαλκανική Συνεργασία των Νέων κάθε χρόνο με ετήσια συνάντηση και διαβίωση νέων από όλες τις βαλκανικές χώρες στο Ορεινό Κέντρο Νυμφαίου της ΧΑΝΘ. Ολοκλήρωσε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας με τη γειτονική FYROM (Μηλόβιστα και Κρούσοβο). Εξεπροσώπησε την Ελλάδα δύο φορές στη Διάσκεψη Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας (Σικελία 2004 και Μαδρίτη 2005)
12. Επέτυχε και συνεχώς διευρύνει τη Συμμετοχική Δημοκρατία. Ιδιώτες, όχι μόνον δημότες, δώρησαν στην Κοινότητα 7.000.000 ε. σε κοινωφελή έργα και επένδυσαν 22.500.000 ε. σε αναστηλώσεις σπιτιών μεταξύ 1995-2009. Επιστήμονες δώρησαν τις τεχνικές μελέτες των περισσοτέρων κοινοτικών έργων. Πραγματώνοντας την εθνική ενότητα σε ευγενείς σκοπούς πολλοί Υπουργοί και Γ. Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ χρηματοδότησαν γενναία τα πρώτα μεγάλα βήματα της Κοινότητος προς την ανάπτυξη ενός χωριού που ήταν -και παραμένει- γνωστό σαν «άπαρτο κάστρο της Δεξιάς».
Παράλληλα, βάσει σχεδίου, η Κοινότητα απέκλεισε το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο και περιόρισε τον ήπιο τουρισμό σε μικρές πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις έτσι ώστε οι νέοι κάτοικοι να γίνουν ανεξάρτητοι νοικοκυραίοι και το παραγόμενο συνολικά εισόδημα να διαποτίζει και να συνέχει όλη την κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
13. Φιλοξενεί κάθε χρόνο, όλο το 12μηνο, στους 13 παραδοσιακούς ξενώνες του και στις άλλες συμπληρωματικές τουριστικές επιχειρήσεις του περισσότερους από 60.000 επισκέπτες που διαχέονται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα αυξάνει τις διανυκτερεύσεις σε όλη την περιοχή διότι είναι ο μαγνήτης του τουρισμού. Αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα του ακριτικού Νομού Φλώρινας, όπως βεβαιώνουν οι Νομάρχης και οι περισσότεροι Δήμαρχοι του Νομού που, γι’αυτό, με έγγραφά τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών ζήτησαν να παραμείνει ανεξάρτητη Κοινότητα το Νυμφαίον.
14. Προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας που επιτάσσει ότι:Το Κράτος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα (…) για την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών (άρθρο 106, παρ.1)Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Η χωροταξική αναδιάρθρωση της Χώρας (..) υπάγεται στην αρμοδιότητα του Κράτους με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης (άρθρο 24, παρ.1 και 2)
15. Την ανεξαρτησία της προτείνει η Κεντρική ΄Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, με το ομόφωνο Ψήφισμα του Συνεδρίου της στην Αθήνα, που θέτει ως απαράβατη προϋπόθεση την χωροθέτηση με «κριτήρια πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων Δήμων και Κοινοτήτων, στην νησιωτικότητα και στην ορεινότητα»
16. Αυτόπτες μάρτυρες του έργου της και αρωγοί της είναι οι αλληλοδιάδοχοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας, οι Αρχιεπίσκοποι Χριστόδουλος και Ιερώνυμος, οι Πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, οι εκάστοτε Υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, ΄Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Λαλιώτης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Αντώνης Λιβάνης, Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Σηφουνάκης ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιώργος Λιάνης, Γιώργος Φλωρίδης, Καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ντίνος Τριαρίδης, Γιάννος Παπαντωνίου, Αχιλλέας Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Σουφλιάς, Γιώργος Καλαντζής, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Κώστας Γκιουλέκας, οι Διοικητές της Εθνικής Τραπέζης Γεώργιος Μίρκος και Τάκης Αράπογλου (και ο αείμνηστος Θόδωρος Καρατζάς) και πολλοί βουλευτές.
Επί έξη αιώνες το Νυμφαίον υπήρξε περιώνυμο αρχοντικό βλαχοχώρι της ΄Ανω Μακεδονίας, κέντρο αργυροχρυσοχοΐας, εστία διεθνών εμπόρων, ορμητήριο εθνικών αγώνων, φάρος της ελληνικής παιδείας, διευθύνον κέντρον του Μακεδονικού Αγώνα και ένας από τους πιο πολιτισμένους και πλούσιους οικισμούς των Βαλκανίων. Τις σεβάσμιες μνήμες αυτών διατηρεί μέχρι σήμερα ζωντανές το Νυμφαίον στο πλούσιο απόθεμα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του, που προσφέρει στους επισκέπτες του. Μαζί με τις παραδοσιακές Κοινότητες Αμπελάκια Θεσσαλίας, Μακρυνίτσα Πηλίου, Οία Σαντορίνης, Πάνορμος Τήνου και Πάπιγκο Ηπείρου ίδρυσε το Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου των Ελλήνων οι Κοινότητες το οποίο συγκρότησε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Γιατί, λοιπόν, «πρέπει» να αφανισθεί αυτή η Κοινότητα και η πραγματικότητα του Νυμφαίου; Γιατί «πρέπει» να συνενωθεί σε μιαν εντελώς ασύμβατη πραγματικότητα; Αν τυχόν συνενωθεί, τότε όλη η «κερδισμένη» περιοχή του Δήμου Αμυνταίου θα χάσει το στρατηγικό πλεονέκτημά της, που της παράγει θέσεις εργασίας, υψηλά επίπεδα κατανάλωσης, τουρίστες και μεγάλη φήμη. Θα χάσει, επίσης, η Ελλάδα ένα σύγχρονο πρότυπο και ένα μνημείο της Ιστορίας της. Ο ελληνισμός θα απωλέσει μιαν ανοικτή σχολή εθνικής αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης σε χαλεπούς καιρούς.
Όλα τα προαναφερόμενα τεκμηριώνουν, χωρίς σχόλια, αδιάψευστες εικόνες στις επόμενες σελίδες. Η Κοινότητα Νυμφαίου πιστεύει ότι θα τα συνυπολογίσετε σοβαρά, όταν αποφασίσετε -και την τύχη της. Το αίτημά της δεν ελαύνεται από στείρο τοπικισμό. Στηρίζεται σε αδιάβλητα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα μπορούσε ή και θα έπρεπε να ισχύσουν για όλες τις ανάλογες Κοινότητες της χώρας.
Σας ευχαριστούμε θερμά που δαπανήσατε πολύτιμο χρόνο σας για να εξετάσετε υπεύθυνα τούτο το υπόμνημά μας και αίτημά μας".