Γυναικεία ανακάλυψη είναι μία από τις μεγαλύτερες σημερινές ανδρικές απολαύσεις: η μπύρα Σύμφωνα με την 48χρονη ιστορικό Τζέιν Πέιτον, η μπύρα παρασκευάσθηκε από γυναίκες και αποτελούσε αποκλειστικά γυναικεία «δικαιοδοσία» για χιλιάδες χρόνια. Η Πέιτον, οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από μια σειρά ιστορικών στοιχείων τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει σε υπό έκδοση βιβλίο της.
Πιο συγκεκριμένα, πριν από 7.000 χρόνια στη Μεσοποταμία οι γυναίκες ήταν εκείνες που είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να φτιάχνουν μπύρα, κατάσταση η οποία απαντάται και αρκετούς αιώνες αργότερα, στους Βίκινγκς (ενδεικτικά, στη Νορβηγία όλα τα μέσα ζυθοποιίας ανήκαν δια νόμου στο «ασθενές φύλο»).
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις αρχαίες κοινωνίες, η μπύρα θεωρείτο δώρο προερχόμενο από κάποια θεά, ποτέ από κάποιο θεό.
Παρόμοια δεδομένα χαρακτήριζαν το προϊόν και στην Αγγλία όπου παραδοσιακά η μπύρα αποτελούσε σπιτικό προϊόν, παρασκευαζόταν εντός της οικογενειακής εστίας από τις γυναίκες και αντιμετωπιζόταν περισσότερο ως φαγητό παρά ως ποτό.
Την παραπάνω «γυναικοκρατία» ήρθε να ανατρέψει, αρχής γενομένης από τα τέλη του 18ου αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση.