Κι άλλος δήμος ξεσηκώνεται κατά του Καλλικράτη. Ο δήμος Αγίου Αθανασίου πήρε τη σκυτάλη και ο δήμαρχος Αρ. Αραμπατζής(φωτογραφία) συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση (στις 11 το πρωί σήμερα, Πέμπτη 29 ΑΠριλίου 2010) του δημοτικού συμβουλίου. Το δ.σ. του Αγίου Αθανασίου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο:
* θεωρεί ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ αναπτυξιακά, αυτοδιοικητικά και κοινωνικά την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης ¨Καλλικράτης¨ για την περιοχή.
* τονίζει πως η ονοματοθεσία του νέου Δήμου Αγίου Αθανασίου – Χαλκηδόνας – Κουφαλίων, ως Δήμου Χαλκηδόνας και ο ορισμός ως έδρας τα Κουφάλια, εξαφανίζει το Δήμο Αγίου Αθανασίου.
* υπογραμμίζει ότι " μεγαλύτερος σε μέγεθος, δεύτερος σε πληθυσμό και ισχυρότερος οικονομικά Δήμος της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης αγνοείται και καλείται να παίξει συμπληρωματικό ρόλο σ΄ ένα σενάριο που είναι έξω και μακριά από την πραγματικότητα της περιοχής".
* αναφέρει πως "η προτεινόμενη ονομασία και ο ορισμός της συγκεκριμένης έδρας δεν εκφράζει χωρικά, κοινωνικά και ιστορικά τον δημιουργούμενο νέο Δήμο ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί προϋποθέσεις ακύρωσης της μέχρι σήμερα αναπτυξιακής πορείας και δυναμικής της περιοχής αφού δημιουργεί τεράστια προβλήματα κοινωνικής σύγκλησης και προσβασιμότητας".
Σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους του Αγίου Αθανασίου (στον οποίο ανήκει και το δημοτικό διαμέρισμα Γέφυρας, του ιστορικού Τόπζιν, όπου υπογράφτηκε η παράδοση της Θεσσαλονίκης, από τους Τούρκους στον Ελληνικό απελευθερωτικό στρατό), "η κατάφορη αυτή αδικία εις βάρος του Δήμου μας, των συμπολιτών μας και γενικότερα της περιοχής μας αποτελεί αναμφισβήτητα αιτία δυναμικών ενεργειών και κινητοποιήσεων".
Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις στον Άγιο Αθανάσιο συνέστησαν επιτροπή αγώνα αποτελούμενη από το Δήμαρχο κο Αριστείδη Αραμπατζή τους Αντιδημάρχους κους Στέφανο Τσόλη και Γεώργιο Κουσουρνά και τους Δημοτικούς συμβούλους κους Θεόδωρο Τσακίρη και Παναγιώτη Τσανή. Η επιτροπή εξουσιοδοτείται να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη μιας νέας πρότασης περί της ονομασίας και της έδρας του νέου Δήμου που θα εκφράζει την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής και θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών. Παράλληλα θα συντονίζει "κάθε μορφή δυναμικής δράσης και κινητοποιήσεων που θα κρίνει αναγκαίες για την άρση αυτής της ακατανόητης και πέρα από κάθε λογική απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών".