Δεν υπάρχουν απόλυτα αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν την έκταση της παιδικής πορνογραφίας, αλλά φαίνεται ότι λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ιστοσελίδων που ασχολούνται με την παιδική πορνογραφία. Τα ανήλικα θύματα που απεικονίζονται στο πορνογραφικό υλικό είναι όλο και νεότερης ηλικίας και οι εικόνες, δυστυχώς, γίνονται πιο παραστατικές και πιο βίαιες. Αυτά είναι τα βασικότερα σημεία της απάντησης της Επιτροπής στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου για τον περιορισμό της αλματώδους αύξησης διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω του διαδικτύου.
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η πρόσφατη εξάρθρωση δικτύου διακίνησης παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι παρόμοια δίκτυα συνεχίζουν να εξαπλώνουν τη δράση τους εντός της ΕΕ. Η κοινοτική απόφαση του 2004 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, αλλά και για την καταγραφή των συμπεριφορών που συνιστούν αδίκημα συνδεδεμένο με την παιδική πορνογραφία, απέφερε μεν αποτελέσματα, δυστυχώς όμως δεν οδήγησε στην εξάλειψη ή τον σημαντικό περιορισμό του φαινομένου. Έχει υπολογιστεί ότι επί καθημερινής βάσεως 200 νέες εικόνες τίθενται σε κυκλοφορία και γίνεται αναζήτηση στο διαδίκτυο εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων, καθιστώντας την αναζήτηση αυτή μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι η απόφαση-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου που καθιερώνει έναν ελάχιστο βαθμό προσέγγισης των νομοθεσιών των κρατών μελών ως προς την ποινικοποίηση των σοβαρότερων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, δείχνει να έχει ορισμένες ελλείψεις και σημείωσε ότι πρέπει να καταστούν διαθέσιμα ειδικά εργαλεία έρευνας, όπως μυστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας για την διείσδυση στους κύκλους σεξουαλικής εγκληματικότητας, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαμορφώσουν εθνικά συστήματα φραγής της πρόσβασης σε σελίδες του Διαδικτύου που περιέχουν πορνογραφικό υλικό.
Στην Ελλάδα, η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Safeline στηρίζεται από το FORTH (ΙΤΕ-ΙΠ: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Ελλάδα, Ινστιτούτο Πληροφορικής) και τον SAFENET (Ελληνικός οργανισμός αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του Διαδικτύου). Η Safeline συνεργάζεται ικανοποιητικά με μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (που βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη). Η SafeLine εντόπισε το 2009, 124 περιπτώσεις εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών· από αυτές 48 διαβιβάστηκαν στην αστυνομία (67 σε άλλα μέλη της INHOPE που αποτελεί την ΄Ενωση για τον συντονισμό της επικοινωνίας των κρατών μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών στο τομέα δαντιμετώπισης του φαινομένου).