Το 70,07% των επιχειρήσεων της Πιερίας σχετίζουν το κλείσιμο των Τεμπών με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική τους δραστηριότητα κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου 2009 – Φεβρουαρίου 2010. Μόλις το 29,93% δεν εντοπίζει κάποια συσχέτιση, αλλά αποδίδει τυχόν πτώση του τζίρου και των κερδών σ’ άλλα αίτια.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Icap και του Επιμελητηρίου Πιερίας για τις επιπτώσεις του κλεισίματος της κοιλάδας των Τεμπών στην επιχειρηματική δραστηριότητα του νομού Πιερίας με άμεσο στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και ειδικών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Η έρευνα καταδεικνύει ότι επλήγησαν περισσότερο οι επιχειρήσεις των δήμων Ανατολικού Ολύμπου, Λιτοχώρου, Παραλίας, Πιερίων και Μεθώνης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης στην έδρα των επιχειρήσεων, σε δείγμα 598 επιχειρήσεων απ’ όλο το νομό Πιερίας. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν μέλη που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο (απάντησαν 311 μέλη), στη μεταποίηση (απάντησαν 81 μέλη), στις υπηρεσίες (απάντησαν 178 μέλη) και 28 επιχειρήσεις αμιγώς τουριστικές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της εταιρείας ICAP Α.Ε..
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε τα εξής: «αποδεικνύεται στην πράξη, μέσα από μία έγκυρη έρευνα, ότι το κλείσιμο των Τεμπών ήταν βασική αιτία κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας του 70,07% των επιχειρήσεων της Πιερίας. Το δείγμα είναι ικανοποιητικό και ενδεικτικό όλων των γεωγραφικών περιοχών και επιχειρηματικών κλάδων της Πιερίας ώστε να μην αδικηθεί κανείς. Από εδώ και πέρα το Επιμελητήριο Πιερίας θα προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων και ειδικών ρυθμίσεων για τα μέλη του. Η έρευνα θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση σε όλους τους φορείς και πολίτες της Πιερίας λίγο μετά το Πάσχα και θα ακολουθήσουν επισκέψεις με τη συνδρομή και των βουλευτών του νομού στα αρμόδια υπουργεία για την επίσημη κατάθεση των διεκδικήσεων μας».

Λεπτομέρειες και διαγράμματα με κλικ εδώ.