"Λάθος μίγμα μέτρων πήρε η κυβέρνηση". Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την οικονομία, τα οποία εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος είχε προτείνει μίγμα μέτρων ώστε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο "αναίμακτα", αλλά η κυβέρνηση και καθυστέρησε και πήρε λάθος έργα.
Ο κ. Σαμαράς είπε όχι στη μείωση, κατά 30%, των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, στην αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας καυσίμων. Είπε ναι σε ακόμη μεγαλύτερο φόρο σε τσιγάρα, ποτά και είδη πολυτελείας, στον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου. Ζήτησε, ακόμη, μέτρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Όπως είπε, για τον ίδιο και το κόμμα του, υπάρχει "κόκκινη γραμμή" στην προστασία χαμηλόμισθων και συνταξιούχων και στη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Ειδικά για τα μέτρα τόνισε ότι παραλύουν την οικονομία, καθώς υπολόγισε ότι θα χαθεί το 25 με 30% του αγοραστικού δυναμικού των νοικοκυριών. "Τα μέτρα αυτά θα βαθύνουν την κρίση", είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δε λέει πότε θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία.
Ο κ. Σαμαράς προχώρησε και σε αυτοκριτική, λέγοντας: "Έχει ευθύνες και η Νέα Δημοκρατία. Διέπραξε σφάλματα και το πλήρωσε".