Η ACTA αποτελεί μια επίμαχη συμφωνία για την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της εμπορίας των παραποιημένων προϊόντων που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς «δρομολογείται» χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι ευρωβουλευτές, όπως άλλωστε προβλέπει και η πρόσφατη αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας.
Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης , μαζί με τρεις ευρωβουλευτές Φ. Καστέλ (Γαλλία), Αλεξάντερ Αλβάρο (Γερμανία) και Ζ. Ροϊχόβα (Τσεχία). «Δεν ξέρουμε με ποιους συνομιλούν, όμως απαιτείται διαφάνεια και δεν είναι δυνατόν κάτι που αφορά θεμελιώδη δικαιώματα να συζητείται εν κρυπτώ», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Εδώ και μήνες η ΕΕ μαζί με άλλες 38 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς και Αυστραλία, διαπραγματεύονται τη σύναψη της συμφωνίας.

Μυστική διαδικασία
Η διαδικασία έχει κρατηθεί μυστική από τους ευρωβουλευτές, παρότι η Συνθήκη της Λισαβόνας υποχρεώνει το Συμβούλιο Υπουργών και την Επιτροπή να προμηθεύουν άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με διεθνείς διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν». σημειώνει ο κ. Λαμπρινίδης. Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Η καταπολέμηση της πειρατείας είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να γίνει στη βάση της απόλυτης παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Το πρόβλημα είναι ότι με αυτήν τη συμφωνία δίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες το δικαίωμα να μας παρακολουθούν, τι κατεβάζουμε, με ποιον μιλάμε, δικαιώματα τα οποία δεν έχει ούτε η αστυνομία. Προβλέπεται επίσης η διακοπή σύνδεσης στο διαδικτυο σε όποιον «κατεβάσει» π.χ. παράνομα ένα τραγούδι, κάτι το οποίο δεν αποτελεί αναλογική ποινή αφού η πρόσβαση θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης, την εκπαίδευση κ.ά.