Το νέο δ.σ. των εισαγγελέων και το αίτημα για δικαστική αστυνομία!

Την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας θέλουν οι εισαγγελείς οι οποίοι επαναφέρουν το θέμα με την ευκαιρία της συγκρότησης σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Οι εισαγγελείς ζητούν να λειτουργεί δικαστική αστυνομία σε όλες της εισαγγελίες της χώρας με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας.


Οι εισαγγελείς λοιπόν ζητούν την ίδρυση μιας ακόμα αστυνομίας. Πριν από μερικά χρόνια οι δήμαρχοι ζήτησαν και πέτυχαν την ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας με τα γνωστά αποτελέσματα, δηλαδή τα εκατοντάδες ευτράπελα στους περισσότερους δήμους της χώρας. Το ερώτημα είναι βέβαια, αν τελικά ιδρυθεί η Δικαστική Αστυνομία τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες που τώρα έχει η Ελληνική Αστυνομία; Τα ευτράπελα μεταξύ δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας είναι πολλά και αλησμόνητα. Ωστόσο κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν εμπεριέχει το στοιχείο της επικινδυνότητας, αφού πρόκειται για κυρίως για κλήσεις τροχαίας. Τι θα γίνει στις σοβαρές υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, όπου πολλές φορές απαιτείται η χρήση όπλων;
Τα ερωτηματικά είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων.
Για την ιστορία το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων και τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου:
Πρόεδρος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αντεισαγγελέας Εφετών, αντιπρόεδρος Νικόλαος Καλλίδης, αντεισαγγελέας Εφετών, γενική γραμματέας Ελένη Σκεπαρνιά, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ταμίας Δημήτριος Μητρουλιάς, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, αναπληρωτής ταμίας Νικόλαος Ορνεράκης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και μέλη Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ανδρομέδα Στεφανίδου, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Μαρία Δημητριάδου, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Παρασκευάς Αδάμης, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών.
Το νέο Δ.Σ. αποφάσισε να επικεντρώσει κατά προτεραιότητα τη δράση του στα ακόλουθα θέματα:
-Ενίσχυση του δικαιοδοτικού και θεσμικού ρόλου του εισαγγελέα στη σύγχρονη κοινωνία.
-Ουσιαστική αναβάθμιση των συνθηκών καθημερινής λειτουργίας των εισαγγελέων, με τη δημιουργία σύγχρονης κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους με άνεση και αξιοπρέπεια.
-Λειτουργία δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας και στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό για αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας.
-Συστηματική αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων.
-Αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και διαμόρφωση νέων θεσμών, όπως η ποινική διαμεσολάβηση, με σκοπό την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας.
-Αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων σε όλους τους βαθμούς.
-Διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη των οικονομικών απολαβών των εισαγγελικών λειτουργών, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.

Σχόλια

  1. Προφανώς δεν έγινε κατανοητό από το συντάκτη του δημοσιεύματος τι εστί Δικαστική Αστυνομία και για ποιο λόγο οι Κυβερνησεις δεν δομούν την Υπηρεσία αυτή επί 30ετία. Απλά και λαικά αποτελεί κάτι σαν το FBI που βλέπεται στα ξενόφερτα σήριαλ. Αποτελεί εργαλείο για τους Εισαγγελέις προς εξάρθρωση των εγκλημάτων και κυρίως των σύγχρονων σε διάστημα αστραπή, αφού θα δομείται από ειδικούς επιστήμονες και υλικοτεχνική υποδομή. Έτσι, ένα οικονομικό έγκλημα, θα μπορεί να εξαρθρώνεται γρήγορα και από την ίδια την Εισαγγελια χωρίς καθυστέρηση.Τώρα, οι υποθέσεις καθυστερούν και φυσικά δεν εξαρθρώνονται, κάτι που βολεύει τους εκάστοε κυβερνώντες. Ο Εισαγγελλεας κάθεται στο γραφέιο του και στέλνει τη δικογραφία για λήψη καταθέσεων, χωρίς στα χέρια του να έχει εργαλεία εντοπισμού της παρανομίας. Π.χ.υπόθεση παράνομων αδειών στην Πολεοδομία δεν μπορει να εξυχνιαστει σήμερα από τον δύστυχο Εισαγγελέα, που το Κράτος δεν του παρέχει κανέναν μηχανικό για να μπει στην Υπηρεσία και να αρχίσει να κατάσχει έγγραφα κσι φυσικά να τα μελετήσει.
    Έγινε κατανοητό γιατί δεν φτιάχνουν Δικ.Αστυνομία, που καμία σχέση δεν έχει με την εργασία των Α.Τ.
    Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.