"Πολιτική και προσωπική δικαίωση" χαρακτήρισε την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που απορρίπτει την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της για συκοφαντική δυσφήμιση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η βουλευτής και δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Χρύσα Αράπογλου. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές, ζητώντας συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο -αλλά μόνο στο δεύτερο γύρο.
Η κ. Αράπογλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Παπαγεωργόπουλου, ενώ δε δίστασε να στρέψει τα βέλη της και κατά δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας -χωρίς, πάντως, να τους κατονομάσει.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, η κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη της πόλης μας έκρινε στην ουσία τους ισχυρισμούς του Δημάρχου και με πανηγυρικό τρόπο τους απέρριψε. Έτσι, κατά τη νομική ορολογία ως "νικήσας διάδικος", καλώ τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης -ηττηθέντα διάδικο, νομικά- να συνειδητοποιήσει όχι μόνον την κατά κράτος και ολοκληρωτική δικαστική του ήττα αλλά και το προσωπικό πολιτικό του αδιέξοδο, μετά την απόρριψη της έφεσης και της αγωγής του και την καταδίκη του στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης(21.000 ευρώ πρωτοδίκως και 10.000 ευρώ κατ΄ έφεση)».
Η κ. Αράπογλου χαρακτήρισε "καταπέλτη" για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά και "για το σύστημα που διοικεί τον Δήμο τα τελευταία 24 χρόνια", την απόφαση του δικαστηρίου. Πρόσθεσε ότι "ισοδυναμεί με κόλαφο". Υποστήριξε ότι «οι δύο αυτές δικαστικές αποφάσεις σηματοδοτούν ουσιαστικά το "τέλος εποχής" στον Δήμο Θεσσαλονίκης».
Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι οι αποφάσεις δείχουν «την κακοδιοίκηση και την ανομία που κυριαρχεί στον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, στις επερχόμενες εκλογές, οι Θεσσαλονικείς θα καταδικάσουν τη διοίκηση του δήμου με την ψήφο τους.
Σύμφωνα με την κ. Αράπογλου, το Εφετειο δέχθηκε:
1. ότι πράγματι καθυστέρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης να προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες για την αντιμετώπιση του σκανδάλου υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών των εργαζομένων (και όταν η ίδια τα είπε αυτά δε συκοφαντούσε τον δήμαρχο), καθώς χαρακτηρίζει τις ενέργειες της διοίκησης του δήμου "ατελείς και καθυστερημένες".
2. ότι οι φράσεις που η κ. Αράπογλου χρησιμοποίησε σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε πριν καιρό, όπως «συνώνυμο της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου με τη διαφθορά, την συγκάλυψη και την κακοδιοίκηση» και ο χαρακτηρισμός των ένορκων διοικητικών εξετάσεων «ως διάτρητων και στημένων» κρίθηκε ότι αποτελούν προσωπικό της συμπέρασμα και αξιολογική κρίση της σχετιζόμενη με το αληθινό γεγονός της υπεξαίρεσης.
3. ότι οι υπεύθυνοι στο δήμο γνώριζαν πως ο υπάλληλος ο οποίος φέρεται ως αυτουργός του σκανδάλου είχε αποκτήσει νυχτερινά κέντρα και ομάδα μπάσκετ, "όχι μόνο λόγω της διαπραγμάτευσης αυτού με τους υπευθύνους της TV100 αλλά κυρίως από το γεγονός της παραμονής του υπαλλήλου αυτού στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου επί 17 συναπτά έτη ( 1991-2008)".
4. ότι τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών διακινούνταν κατά παράβαση του νόμου σε μετρητά η με απλές επιταγές ( και όχι δίγραμμες όπως επιβάλλει ο νόμος) και ότι υπήρχαν παράνομες εντολές του εκάστοτε αντιδημάρχου οικονομικών προς τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ταμειακής υπηρεσίας για την μη καταβολή των εισφορών αυτών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
5. ότι ενέργειες που αφορούν στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος και κινούνται στα όρια της νομιμότητας και ενίοτε εκτός αυτής καταγράφηκαν στο πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή Απόστολου Γιωτάκη που γνώριζε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
6. ότι ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου εναντιώθηκε πολλές φορές στη μη νόμιμη πληρωμή δαπανών γνωστοποιώντας στον Δήμαρχο την άρνηση εκτέλεσης της σχετικής εντολής του εκάστοτε αντιδημάρχου οικονομικών ο οποίος(αντιδήμαρχος) παρά την υπόδειξη του προδήλως παρανόμου χαρακτήρα της εντολής, επέμενε σε αυτές.
7. ότι στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη της 4 Φεβρουαρίου 2008 γίνεται λόγος για σωρεία παραβάσεων εκ μέρους της διεύθυνσης προσόδων του Δήμου.
8. ότι η κατάθεση του μάρτυρα του Δημάρχου -Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρη Καπετανόπουλου- ανέλυσε διεξοδικά τη μέθοδο και τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε τεχνητό έλλειμμα με σκοπό τον δανεισμό του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
9. ότι ο Δήμαρχος δεν άσκησε έγκληση για συκοφαντική η απλή δυσφήμιση η εξύβριση, ούτε αγωγή για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας του για τα δημοσιεύματα εφημερίδων που έφερναν στο φως της δημοσιότητας τις πληροφορίες που ανέφερε η κ. Αράπογλου στην επίμαχη συνέντευξή της.
Ειδικά για το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Μ. Λεμούσια, η κ. Αράπογλου είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δέχεται πως οι επίμαχες ενέργειές του(όπως η πρόσληψη στον Δήμο συγγενικών του προσώπων, η μεσολάβησή του στην ανάθεση ανοικοδόμησης οικοπέδων του Δήμου σε εταιρίες επιλογής του), όχι μόνον δε συνάδουν στην ιδιότητα του αλλά σε συνδυασμό με πολλά αρνητικά σχόλια από μερίδα του Τύπου και κατηγορίες εναντίον του με επικλήσεις προς τον Δήμαρχο να τον αποπέμψει, δικαιολογούν τις αναφορές της κ. Αράπογλου εναντίον του.
Στην επίμαχη συνέντευξη, για την οποία ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατέθεσε αγωγή κατά της κ. Αράπογλου, η δημοτική σύμβουλος και βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για «θερμοκήπιο σκανδάλων» και «πέπλο μυστικότητας» που καλύπτει την υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτά «αποτελούν χαρακτηρισμούς και αξιολογικές κρίσεις σχετιζόμενες με αληθινά κατά βάση γεγονότα της συστηματικής παραβατικής συμπεριφοράς ορισμένων υπαλλήλων και ανωτέρων στελεχών του Δήμου, σε κάποια από τα οποία δεν αποδόθηκαν οι ευθύνες που τους αναλογούν, της δυσπραγίας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δήμου που οδηγούσε έστω και εξ’ αποτελέσματος σε συγκάλυψη, των προσλήψεων και εργολαβιών με εν μέρει μη αξιοκρατικά κριτήρια και της διατήρησης προσώπων στον Δήμο Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων δημιουργήθηκαν υπόνοιες διαφθοράς σε καίριες θέσεις εξουσίας».
«Η απόφαση δέχεται ότι είμαι το κατεξοχήν νομιμοποιούμενο πρόσωπο να θίξω ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης των υποθέσεων του Δήμου τα οποία κατά την επίδικη περίοδο αποδείχθηκε ότι απασχολούσαν τόσο τον Τύπο όσο και την τοπική κοινή γνώμη και ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως εκ του νόμου προϊστάμενες όλων των υπηρεσιών του Δήμου είναι ο κατεξοχήν φορέας της πολιτικής ευθύνης και για τον λόγο αυτό αποδέκτης της πολιτικής κριτικής», υπογράμμισε στη συνέντευξή της η κ. Αράπογλου. Και πρόσθεσε ότι «αυτά τα χαρακτηριστικά σημεία της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης προσδιορίζουν το μέγεθος της προσωπικής ήττας, δικαστικής και πολιτικής, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης».


Επίθεση και στην αντιπολίτευση
Η κ. Αράπογλου έκανε επίθεση και σε δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης! Αφού υπογράμμισε ότι στην προσπάθειά της, με τους συνεργάτες της, να αποκαλύψει το θέμα, αισθάνθηκε απελπιστικά μόνη, πρόσθεσε: «Ακόμη και ορισμένοι "δικοί μας", για "δικούς τους" λόγους, προσπάθησαν να πριονίσουν τις θέσεις μας προσφέροντας αφορμές αντιπερισπασμού στους αντιπάλους μας».
Ειδικά για τον Γιάννη Μπουτάρη, επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήδη έχει εκφράσει τη θέλησή του να είναι υπερκοματικός υποψήφιος, χωρίς να τον κατονομάσει, είπε: «δεν θα πρέπει να λησμονούμε, ότι κάποιοι ήταν μαζί μας στην εκκίνηση αλλά στον δρόμο εγκατέλειψαν και υπαναχωρώντας ζήτησαν συγνώμη, τονίζοντας το πόσο σέβονται και υπολήπτονται τον Δήμαρχο».
Έκανε, επίσης, λόγο για "πανίσχυρο μηχανισμό που διέθετε υπεροπλία μέσων και οικονομική άνεση".
Επίσης, προανήγγειλε, ουσιαστικά, ότι επιθυμεί να έχει το κομματικό χρίσμα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι "σε ό,τι μας αφορά, εκείνο που θα κάνουμε είναι να εργαστούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την τελική αναμέτρηση. Να ετοιμαστούμε για την ημέρα της μεγάλης ανατροπής, της μεγάλης αλλαγής". Μίλησε για συστράτευση και για "καθολικό προσκλητήριο αλλαγής το οποίο θα απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της δημοτικής αντιπολίτευσης, σε όλους τους ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται μέσα από τα κινήματα της πόλης, σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες".
Ρίχνοντας γέφυρες προς την αντιπολίτευση στο δήμο, στον τομέα της συνεργασίας στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έκανε λόγο για την ώρα της "μεγάλης συμφωνίας". Κι εξήγησε: "Μια Συμφωνία που να λέει πως ό,τι και να γίνει, όπως και εάν βαδίσουμε στις εκλογές, την κρίσιμη ώρα θα πρέπει όλοι να συστρατευθούμε στον κοινό στόχο που είναι η αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου".
Κι έδωσε τους προγραμματικούς άξονες γι αυτήν τη συμφωνία, οι οποίοι είναι:
Α) Κοινό πλαίσιο αρχών για δημοκρατική και προπάντων διαφανή λειτουργία και διοίκηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Β) Αναπτυξιακό σχέδιο για την Θεσσαλονίκη, με συγκεκριμένες προτεραιότητες που θα προσδίδουν στην πόλη την δική της σύγχρονη ταυτότητα
Γ) Ξεκάθαρο δεσμευτικό πρόγραμμα άμεσων προτεραιοτήτων και πολιτικών οι οποίες θα ξεδιπλωθούν κατά της πρώτη διετία της νέας δημαρχιακής θητείας.

Έλεγχος από το ελεγκτικό συμβούλιο
Επίσης η κυρία Αράπογλου αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γενικευμένος έλεγχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης από τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα αποτελέσματα του οποίου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2010. Ο συγκεκριμένος έλεγχος εξελίσσεται παράλληλα με τους ελέγχους της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών.
«Έχουμε την δέσμευση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ Κούρτη ότι μέχρι την 31η Μαΐου 2010 θα έχει ολοκληρωθεί ο έκτακτος έλεγχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Για την εξέλιξη αυτή μας ενημέρωσε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης, από τον οποίο και ζήτησα με επιστολή σχετική ενημέρωση», τόνισε η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ και δημοτική σύμβουλος.