Σημαντικά είναι τα κέρδη που παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα για το 2009 αν αναλογιστεί κάποιος τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την πόρτα μας και... πέρασε εν τέλει στο εσωτερικό της οικίας μας.

Συγκεκριμένα, σε 971 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2009, μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το 2008. Η οικονομική κρίση, όπως φαίνεται είχε στην περίπτωση αυτή επιπτώσεις.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά, τα αποτελέσματα του 2009 διαμορφώνονται σε 923 εκατ.ευρώ, επιβαρυμένα κυρίως από τις αυξημένες προβλέψεις συνολικού ύψους 1.057 εκατ. ευρώ και τις απομειώσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών συνολικού ύψους 238 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η οργανική κερδοφορία (προ προβλέψεων και φόρων) διαμορφώθηκε σε 2, 6 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 2% έναντι του 2008, γεγονός που υπογραμμίζει, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μοντέλου του Ομίλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης και αναδεικνύει τη σημασία της γεωγραφικής διασποράς των πηγών εσόδων του Ομίλου.
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 398 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας υστέρηση κατά 57% σε σχέση με το 2008. Η κάμψη αυτή οφείλεται στο διπλασιασμό σχεδόν των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις οι οποίες το 2009 ανήλθαν σε 618 εκατ. ευρώ έναντι 322 εκατ. ευρώ το 2008, στη διενέργεια προβλέψεων απομείωσης για ομόλογα και μετοχές ύψους 237 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 18 εκατ. ευρώ το 2008 και στην έκτακτη φορολογική εισφορά ύψους 49 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο 2009 αυξήθηκαν 14% έναντι του 2008 και ανήλθαν σε TRY 916 εκατ. (€425 εκατ.) παρά τον υπερδιπλασιασμό των προβλέψεων στο 2009 και τη δριμεία ύφεση που αντιμετώπισε η γειτονική χώρα.
Τέλος, τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ προσέγγισαν τα 100 εκατ. ευρώ Εν τούτοις, τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε 298 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος μόλις κατά 5%.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ο Όμιλος της ΕΤΕ συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική στήριξης της Εθνικής Οικονομίας αλλά και των πελατών του στην ευρύτερη περιοχή. Ο Όμιλος αύξησε τις χορηγήσεις κατά 5.5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (+8%) και ειδικά από το τέλος του προηγούμενου τριμήνου κατά 1.7 δισ. ευρώ (+2%), με αποτέλεσμα το ύψος των χορηγήσεων να υπερβαίνει τα 71.5 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των χορηγήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα και την Τουρκία ενώ τα χαρτοφυλάκια της ΝΑ Ευρώπης εμφανίζουν ελαφρά κάμψη.
Σε 4.5 δισ. ευρώ ή 10% σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε η καθαρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Τράπεζας στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Αύξηση κατά +10% σε σχέση με το 2008 και +2% από το 3ο τρίμηνο του 2009 καταγράφουν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία πλέον υπερβαίνουν τα 20.5 δισ.ευρώ. Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. ευρώ το 2009 και αντιπροσωπεύουν το 38% των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς ενισχύοντας περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ στα νέα στεγαστικά δάνεια κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2008.
Σημαντική αύξηση κατά +25% σε σχέση με το 2008 σημειώνουν οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ύψος των οποίων στο τέλος του έτους ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ, Οι εκταμιεύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) προσεγγίζουν τα 1.7 δισ. ευρώ και αφορούν σε 18 χιλιάδες επιχειρήσεις, αντιστοιχούν δε σε μερίδιο της τάξης του 34% στο σύνολο του προγράμματος.
Τα καταναλωτικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών) αυξήθηκαν με ρυθμό 10% σε σχέση με το 2008. Η τάση αυτή είναι αντίθετη με τη γενικότερη συρρίκνωση του μεγέθους της καταναλωτικής πίστης με αποτέλεσμα να ενισχύεται το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους σε περίπου 20%.
Αύξηση +3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καταγράφουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι διατηρείται η τάση ενίσχυσης των καταθέσεων ταμιευτηρίου που αποτελούν βασική δεξαμενή χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας ενώ παραμένουν αμετάβλητα τα υπόλοιπα των καταθέσεων προθεσμίας σε σχέση με το 2008.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης αναφέρει ότι "το τολμηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα αυστηρά και γενναία μέτρα που αποφασίστηκαν προς υλοποίησή του, προσδιορίζουν τη νέα, μεγάλη, μεταρρυθμιστική προσπάθεια" Και προσθέτει: "Έχουμε υποχρέωση, αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν, να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις, ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος"
Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι " ο Όμιλος εισέρχεται στη νέα εποχή με υψηλά αποθέματα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας και ισχυρές επιχειρησιακές δυνατότητες. Οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, στη συγκράτηση των δαπανών, στην αξιοποίηση της δυναμικής του Ομίλου στο διεθνές επίπεδο. Οι θυγατρικές εταιρείες μας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Τουρκίας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Ομίλου την τελευταία δεκαετία και σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε με συνέπεια, ώστε ο Όμιλος να παραμείνει η κορυφαία τραπεζική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή".