Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του διεθνούς φήμης Έλληνα αρχιμουσικού, συνθέτη και πιανίστα Δημήτρη Μητρόπουλου (1896-1960), παρουσιάζοντας έργα του σε πρώτες εκτελέσεις, και υποδέχεται, στην πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, έναν από τους επιβλητικότερους πιανίστες και παιδαγωγούς της εποχής μας, τον Μπόρις Μπέρμαν, για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Μαρτίου (ώρα 9 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και την Τετάρτη 10 Μαρτίου (ώρα 8:30 μ.μ.), -σε συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών- στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (πρώην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής).
Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δύο νεανικά πονήματα του διακεκριμένου Έλληνα αρχιμουσικού περιλαμβάνονται εναλλάξ στο ενδιαφέρον και απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσει η ΚΟΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην πρώτη για το 2010 εμφάνισή της στην Αθήνα.
Στη συναυλία της 5ης Μαρτίου θα παρουσιαστεί, σε Α' εκτέλεση από την ΚΟΘ, η Κρητική Γιορτή (1919) του Δημήτρη Μητρόπουλου, σε ενορχήστρωση Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949). Το ίδιο έργο έχει επιλέξει -όχι τυχαία- να παρουσιάσει η ΚΟΘ στην εμφάνισή της στις 21 Απριλίου 2010 στο Berlin Konzerthaus, καθώς και οι δύο Έλληνες συνθέτες έζησαν για λίγο καιρό στο Βερολίνο.
Το έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου, το οποίο θα παρουσιάσει η ΚΟΘ, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, στη συναυλία στις 10 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι η Μεταγραφή για μεγάλη ορχήστρα της Φούγκας σε λα μείζονα, αρ. 5 από τις Έξι Σπουδές για πιάνο, έργο 52 του Καμίλ Σεν Σανς (1835-1921).
O Σεν Σανς είχε διακρίνει το ταλέντο του νεαρού τότε Δημήτρη Μητρόπουλου, όταν τον Μάιο του 1920 επισκέφθηκε την Ελλάδα, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση από το Ωδείο Αθηνών. Ο Γάλλος συνθέτης παρακολούθησε την παράσταση της όπερας του Δ. Μητρόπουλου Αδελφή Βεατρίκη, που ανέβηκε με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Σεν Σανς αποτύπωσε τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα σε άρθρο του σε γαλλικό έντυπο, στο οποίο αναφερόταν με κολακευτικά σχόλια στο πρόσωπο του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Στις δύο συναυλίες ο Μπόρις Μπέρμαν θα αναμετρηθεί με το επιβλητικό Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15 του Μπραμς (1833-1897). Η ιστορία του Πρώτου Κοντσέρτου για πιάνο του νεαρού Μπραμς -έργο γιγαντιαίων διαστάσεων με αυτοβιογραφικές αναφορές- ξεκινά το 1854. Αρχικά ξεκίνησε ως σονάτα για δύο πιάνα, αλλά από το 1855 επανασχεδιάστηκε ως κοντσέρτο για πιάνο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1858. Η πρώτη δημόσια παρουσίασή του έγινε τον Ιανουάριο του 1859.
Με ένα από τα πλέον δύσκολα έργα του ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, το Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπαρτόκ (1881-1945), θα αναμετρηθούν στις δύο συναυλίες οι μουσικοί της ΚΟΘ. Το σολιστικών απαιτήσεων Κοντσέρτο του Μπαρτόκ, το δημοφιλέστερο ίσως έργο του, γράφτηκε το 1943 στις ΗΠΑ, όπου ο Ούγγρος συνθέτης αναγκάστηκε να καταφύγει το 1940, μετά τη ναζιστική κατοχή της πατρίδας του. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1944 από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης και έτυχε αμέσως θερμής υποδοχής από κριτικούς και κοινό.