Ποια ήταν τα κλου της συνάντησης Λιονή - Ψωμιάδη; Τα κατακερματισμένα έργα και τα... παξιμαδάκια Κρήτης. Εξηγούμαστε, με λεπτομέρειες: Τα πρώτα έργα που προωθεί η Νομαρχία για το ΕΣΠΑ είναι η σχολική στέγη, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης, σήμερα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Από την πλευρά της, η κ. Λιονή υποσχέθηκε ότι θα είναι στο πλευρό του νομάρχη, «αρωγός και μπροστάρης στους αναπτυξιακούς στόχους που έχουμε θέσει ο καθένας για το φορέα του, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κεντρική Μακεδονία».
«Εκτιμώ ιδιαίτερα τη νέα Γενική Γραμματέα για το ενδιαφέρον της, τη σεμνότητά της και την ανοιχτή αγκαλιά της απέναντι σε όλο τον κόσμο. Στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Λιονή προσπαθεί να λύσει προβλήματα τα οποία παρέμειναν άλυτα τα προηγούμενα χρόνια. Τη νιώθω ένα κομμάτι του νομού μας και κομμάτι της Νομαρχίας μας», είπε ο κ. Ψωμιάδης. «Από κοινού θα διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία κονδύλια για τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.
Σε συνάντηση εργασίας που ακολούθησε, από πλευράς Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισημάνθηκε ότι, όσον αφορά το Γ ΚΠΣ, τα φυσικά αντικείμενα των έργων έχουν ολοκληρωθεί και ότι επρόκειτο για κλείσιμο γραφειοκρατικών θεμάτων, ενώ από τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ζητήθηκαν όλα τα τελικά τεχνικά δελτία των έργων που αποπερατώθηκαν, αλλά και όλων όσα πρέπει να έχουν αποπερατωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2010.

To ΕΣΠΑ
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, στη συνάντηση εργασίας, αναφορικά με τα οδικά έργα που υπέβαλε η Νομαρχία και δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης, η λύση που προτάθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού προγράμματος από εθνικούς πόρους, που θα χρηματοδοτήσει διάφορα σημαντικά έργα επαρχιακού οδικού δικτύου.
Αναφορικά με το θέμα της σχολικής στέγης, σημειώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το κτιριολογικό, οι απαιτήσεις του οποίου δεν συνάδουν με τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη των πόλεων.
Παράλληλα, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προετοιμάζει 12 μελέτες για σχολεία που θα υποβάλει στο ΕΣΠΑ και συμφωνήθηκε να τα εξετάσουν από κοινού η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ με τα ΠΕΠ, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός της χρηματοδότησής τους.
Ειδικά για τη χρηματοδότηση της Καπναποθήκης από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ότι το ζήτημα είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Τέλος, εγκρίθηκε και προχωρά το έργο της αποκατάστασης των 16 ΧΑΔΑ από τη ΔΥΠΕΒ, ενώ έγινε πρόταση να εξεταστεί να αναλάβει η Νομαρχία και άλλους 12 ΧΑΔΑ.
«Θεωρώ ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες πάντα βγαίνει κάτι θετικό. Φυσικά, τα οικονομικά της Πολιτείας είναι δυσχερή. Όμως θέλω να πιστεύω ότι πολλές από τις προτάσεις μας θα ενταχθούν στα χρηματοδοτικά προγράμματα», τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Αγκάθι ο κατακερματισμός των έργων
Η κ. Λιονή ζήτησε από τους προϊσταμένους να παρακολουθούν ενδελεχώς τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων, την τήρηση της νομιμότητας στη διαδικασία της χρηματοδότησης και την καλή εκτέλεσή τους.
Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας, «ο έλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων είναι προαπαιτούμενο της διαφανούς και ορθής υλοποίησης των έργων. Ειδικά στις περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων, οι Διευθύνσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές και να ελέγχουν την τήρηση όλων των προβλεπομένων από τους νόμους. Ο κατακερματισμός των έργων, το ‘σπάσιμο’ ενός έργου σε τμήματα, όταν δεν παρίσταται ανάγκη, και η εκτέλεση των εργασιών με εργολαβίες που προκύπτουν από απευθείας αναθέσεις πρέπει να περνούν από το μικροσκόπιο των υπηρεσιών, προκειμένου να προφυλάξουμε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση από κακόπιστες κριτικές και σχόλια, αλλά πρωτίστως να διαφυλάξουμε την τήρηση της νομιμότητας και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, που στις μέρες μας είναι δυσεύρετο».
Να σημειωθεί ότι, στο παρελθόν, παρόμοια θέματα είχαν απασχολήσει τις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου.
Στο τέλος της επίσκεψης, ο Νομάρχης και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντάλλαξαν δώρα. Ο Νομάρχης δώρισε στην κ. Λιονή μια μικρή εικόνα της Παναγίας και εκείνη ανταπέδωσε τη χειρονομία, χαρίζοντάς του ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης (λάδι, κρίθινα παξιμαδάκια, δίκταμα, γλυκόξιδο, ψιλολιές, τσικουδιά και κρασί).