"Με τρόμο" για την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει τους επόμενους μήνες ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και της ΔΕΘ ΑΕ, Δημήτρης Μπακατσέλος. Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σε ένα "πλάνο Β"! Κι ανακοίνωσε ότι τέσσερις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου υπήχθησαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα τον Δεκέμβριο, ενώ ισάριθμες πρόκειται να το κάνουν άμεσα.
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά το 2010, όπως και τα "λουκέτα". Όσο για το ποιος θα πάρει το βάρος, τόνισε: "Λέω απερίφραστα ότι θα ήμασταν έτοιμοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αν χρειαζόταν", μιλώντας για τα μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηριόυ και ζήτησε από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ιδίως τους αγρότες να δείξουν ανάλογη ευαισθησία και να σεβαστούν τον νόμο:
"Όσοι έχουν την αρμοδιότητα, έχουν και την ευθύνη. Αν θέλουμε να είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι νόμοι θα έπρεπε να ήταν ίσοι για όλους, αγρότες και μη. Όταν οι εισαγγελείς δεν κάνουν τα αυτονόητα, τα επιμελητήρια είναι που θα κάνουν τις μηνύσεις;", είπε χαρακτηριστικά.
Στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επεσήμανε ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι «πάρα πολύ δύσκολη». Μίλησε, εκτός της κρίσης και των μπολόκων, για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, τα φορολογικά μέτρα και την αδράνεια (όπως τη χαρακτήρισε) των αρμόδιων αρχών στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου.
Όσο για την αύξηση του ΦΠΑ, είπε ότι θα λειτουργήσει απλά σαν "χαπάκι" ανακούφισης για λίγους μήνες, καθώς -μεταξύ άλλων- "αύξηση ΦΠΑ, όταν ΦΠΑ δεν εισπράττεται, δεν έχει νόημα".
Σχετικά με τα δύο νέα υφυπουργεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μπακατσέλος σημείωσε ότι, αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες, δεν τούς έχουν δοθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες. Υποστήριξε δε, ότι έχει καλέσει επανειλημμένως τους δύο υφυπουργούς σε συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.