Ιδιαίτερα αισιόδοξος, ότι όχι μόνον θα βγει η χώρα από την κρίση, αλλά θα τραβήξει έξω και ολόκληρη των Ευρωπαϊκη Ένωση, εμφανίστηκε, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε, χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η Ελλάδα θα τραβήξει το κάρο και θα το βγάλει από τη λάσπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα σκληρά μέτρα Παπανδρέου, στα οποία αντιδρούν ακόμη και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, τα χαρακτήρισε μέτρα «εκτάκτου ανάγκης» και «σωτηρίας» μιας οικονομίας, η οποία -όπως είπε- ουσιαστικά κατέρρευσε. Φυσικά, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή(με την «κακή τους πολιτική» οδήγησαν την οικονομία στο σημείο αυτό, υποστήριξε).
«Αποστολή της κυβέρνησής μας είναι να ανατάξουμε την οικονομία, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις βιωσιμότητας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας και να κατανοήσουν οι διάφοροι κύριοι της κοινοτικής πραγματικότητας στις Βρυξέλλες ότι η χώρα αυτή δεν είναι ένα κακό παιδί, που πρέπει να τιμωρούν αυτοί για λόγους διαπαιδαγώγησης των υπολοίπων. Είναι μια κακή πολιτική, που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Μάλιστα, είδε ευκαιρίες -μέσα από την κρίση- για τη χώρα να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου», μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών. Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι, καθηγητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, υπογραμμίζουν ότι, με τη φορολόγηση μερισμάτων, ειδικά για τις ΕΠΕ και τις μικρές Α.Ε., μόνον η ανταγωνιστικότητα δεν υποστηρίζεται...