Θέλετε να πάρετε μια σημαντική απόφαση; Διεκδικείτε αύξηση μισθού; Πριν αρχίσετε τις διαπραγματεύσεις, φάτε... ζάχαρη! Κι αν δεν έχετε πρόχειρη καμία σακούλα εκεί γύρω, πιείτε ένα αναψυκτικό με ζάχαρη! Ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα και ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όταν κανείς έχει υψηλότερο ζάχαρο, μπορεί να είναι πιο υπομονετικός για να πάρει μια ανταμοιβή (χρηματική ή άλλη απόλαυση), συνεπώς γίνεται πιο "ανθεκτικός" διαπραγματευτής και λιγότερο βιαστικός.
Πώς έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα, έκαναν πειράματα, με φοιτητές. Ζήτησαν από αυτούς να αποφασίσουν αν θα πάρουν ένα μικρότερο ποσό χρημάτων "αύριο" ή ένα μεγαλύτερο ποσό στο μέλλον. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες: οι μισοί έπρεπε να απαντήσουν με άδειο στομάχι και οι άλλοι μισοί αφού προηγουμένως είχαν πιει αναψυκτικό με ζάχαρη ή τεχνητή γλυκαντική ουσία (ασπαρτάμη).
Μόλις δέκα λεπτά μετά την κατανάλωση του αναψυκτικού, που αύξησε το ζάχαρο στο αίμα, ήταν ήδη φανερό ότι οι συμμετέχοντες ήσαν πιο πρόθυμοι να περιμένουν για να πάρουν το μεγαλύτερο ποσό στο μέλλον. Αντίθετα, οι νηστικοί δεν έβλεπαν την ώρα και τη στιγμή να πάρουν την ανταμοιβή τους το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν κάποιος πίνει ένα αναψυκτικό διαίτης (χωρίς ζάχαρη), τότε δίνει στο σώμα του κάτι με ωραία γεύση, αλλά χωρίς θερμίδες, με συνέπεια να δημιουργεί μια "μίνι ενεργειακή κρίση" στον οργανισμό του, ο οποίος προσπαθεί ενστικτωδώς να "αρπάξει" οτιδήποτε βρίσκεται διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή. Συνεπώς η συχνή κατανάλωση "υγιεινών" αναψυκτικών οδηγεί σε μεγαλύτερη παρορμητικότητα και πιο "βιαστικές" αποφάσεις.