Σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση εξαιτίας κατάγματος στο δεξί του βραχίονα υποβλήθηκε μαθητής της α΄ τάξης λυκείου του δήμου Συκεών, ο οποίος, σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, το πρωί παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Όπως εκτιμούν οι θεράποντες ιατροί στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, η ζωή του μαθητή δεν κινδύνευσε, αλλά θα χρειαστεί αρκετός καιρός για την πλήρη ανάρρωσή του από τον τραυματισμό και το σοκ που υπέστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε όταν ο οδηγός -τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στις αρχές- του οχήματος παραβίασε ερυθρό σηματοδότη στη διασταύρωση των κεντρικών οδών Επταπυργίου και Οδυσσέως Φωκά. Εκείνη την ώρα οι μαθητές επέστρεφαν στο σχολείο τους μετά από πρωινό εκκλησιασμό στον Ι.Ν.Αγίου Χαραλάμπους, με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.

"Εισπρακτικός μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης η Τροχαία"
Ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή το τροχαίο, τονίζει πως η δημοτική αρχή, «χρόνια τώρα τονίζει την αναγκαιότητα διενέργειας τροχονομικών ελέγχων στην περιφερειακή οδό και σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς τα εκεί, εξαιτίας των δεκάδων θανατηφόρων τροχαίων που σημειώνονται στην περιφερειακή οδό, στην έξοδο προς τη Χαλκιδική και στην οδό από και προς το αεροδρόμιο. Η Τροχαία είναι τελείως απούσα από τους παραπάνω οδικούς άξονες και έχει περιοριστεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια δεν έχει συμβεί ούτε ένα θανατηφόρο τροχαία. Έχει περιοριστεί αποκλειστικά σε ρόλο εισπρακτικού μηχανισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, αφού το μόνο που κάνει είναι να βεβαιώνει κλήσεις στο κέντρο, και μάλιστα κάποιες φορές παράνομα»!
O κ. Δανιηλίδης καλεί τον εισαγγελέα «να αποδώσει τις ευθύνες στους αρμόδιους. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να βάλει οριστικό τέλος σ’ αυτήν την αυθαιρεσία και την παρανομία. Να αποκεντρώσει τη δύναμη της τροχαίας τοποθετώντας επαρκή αριθμό τροχονόμων στα περιφερειακά τμήματα και να εξασφαλίσει 24ωρη παρουσία τροχονόμων στον περιφερειακό και τους κάθετους άξονες που οδηγούν σε αυτόν. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τροχαία δεν είναι για να καλύπτει καμία «μαύρη τρύπα» κανενός δήμου. Πρέπει να λειτουργεί προληπτικά με στόχο να σώζει ανθρώπινες ζωές», τονίζει ο δήμαρχος Συκεών.
Σε ανακοίνωση του δήμου Συκεών, υποστηρίζεται ότι, παρά το ατύχημα, ο δήμος «έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των μετακινήσεων των μαθητών από και προς τα σχολικά συγκροτήματα. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δώσει στις δύο συγκεκριμένες οδούς -Επταπυργίου και Οδ.Φωκά- όπου υπάρχουν πολλά σχολεία, είναι πολυσύχναστες και καθημερινά κινούνται χιλιάδες επιβατικά αυτοκίνητα, αστικά λεωφορεία, απορριμματοφόρα, βαρέα οχήματα κ.ά. είτε προς την περιφερειακή οδό είτε προς τους όμορους δήμους, ενώ κατά διαστήματα έχουν καταγραφεί ιλιγγιώδεις ταχύτητες και έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα».
Στην ίδια ανακοίνωση απαριθμούνται ένα προς ένα τα έργα του δήμου Συκεών για την προστασία των μαθητών (διαπλάτυνση πεζοδρομίων, μειωτήρες ταχύτητας, σήμανση με πινακίδες ΚΟΚ, φωτεινή σηματοδότηση, προστατευτικά κιγκλιδώματα, σχολικοί τροχονόμοι). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην "πλήρη στελέχωση" όπως αναφέρεται, της Δημοτικής Αστυνομίας: "Επιπλέον, με προσωπική εντολή του δημάρχου, η Δημοτική Αστυνομία, η οποία πρόσφατα στελεχώθηκε πλήρως με 20 νέους αστυνόμους, έχει ως προτεραιότητά της τη φύλαξη και την προστασία των σχολικών συγκροτημάτων και των μαθητών", αναφέρει. Δε διευκρινίζεται, πάντως, στην εκτενή ανακοίνωση, σε ποια άλλη υπηρεσία βρίσκονταν οι νέοι 20 δημοτικοί αστυνόμοι, ή οι σχολικοί τροχονόμοι, την ώρα του ατυχήματος.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ενώ, λοιπόν, ο δήμος Συκεων κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη ζωή και την ασφάλεια των μαθητών, ορισμένοι οδηγοί επιμένουν να αδιαφορούν. Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύει και η Τροχαία. Μέχρι πότε; Μέχρι να θρηνήσουμε τον άδικο χαμό των παιδιών μας";