Τις περιοχές της Χαλκιδικής, που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σαββάτου, επισκέφτηκε χθες, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, επικεφαλής κλιμακίου των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και οι απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία, Δήμους).
Η κ. Λιονή επιθεώρησε τις περιοχές και ζήτησε την ταχύτερη δυνατή καταγραφή των ζημιών και την ολοκλήρωση της εκπόνησης μελετών αποκατάστασης όπου απαιτείται, προκειμένου το συντομότερο να εξευρεθούν κονδύλια για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Η κ. Λιονή, παρουσία του Νομάρχη Χαλκιδικής, Αστέριου Ζωγράφου, επισκέφτηκε τους Δήμους Καλλικράτειας, Τρίγλιας, Μουδανιών, Κασσάνδρας και Παλλήνης, όπου συναντήθηκε με τους οικείους Δημάρχους. Όπως δήλωσε, «οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί σε παραλιακές υποδομές, τις οποίες κατέστρεψαν τα θαλάσσια κύματα. Σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα επαναλαμβάνεται όποτε σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό οι Δήμαρχοι έχουν προκρίνει την εκπόνηση μελετών θωράκισής τους. Ως Περιφέρεια θα βοηθήσουμε ώστε οι μελέτες αυτές να ολοκληρωθούν το συντομότερο και να εντάξουμε τα απαιτούμενα έργα σε χρηματοδοτικά μέσα, προκειμένου να γίνουν οι επεμβάσεις που χρειάζονται, για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Οι δηλώσεις των ζημιών από τους πολίτες θα γίνουν μέσω των Δήμων και της Νομαρχίας Χαλκιδικής. Εδωσα εντολή για τη συντομότερη δυνατή έγκριση της μελέτης προστασίας των ακτών από τις διαβρώσεις στο Δήμο Καλλικράτειας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, η οποία επιβλέπεται από τη Διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας. Η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και θα φροντίσουμε ώστε το ταχύτερο δυνατό να αδειοδοτηθεί, ώστε με την ολοκλήρωσή της να αρχίσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν. Ως το τέλος του Ιανουρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ανάλογη μελέτη για περιοχή του Δήμου Μουδανιών, που είναι σε υψόμετρο χαμηλότερο της θάλασσας και πλημμυρίζει. Θα κάνουμε ό,τι περνά από την αρμοδιότητά μας, ώστε να θωρακιστεί η ακτογραμμή των περιοχών και να μην επαναληφθούν αντίστοιχες καταστάσεις μελλοντικά».