Τα ονόματα των αθλητών που θα βραβεύσει, ως καλύτερους της χρονιάς που πέρασε ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010) ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλου και του ειδικού συμβούλου Αθ. Παπαγεωργίου. Οι καλύτεροι αθλητές αναδείχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία αθλητικών συντακτών, μελών της ΕΣΗΕΜΘ και του ΠΣΑΤ.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε τα ονόματα των καλυτέρων αθλητών της Θεσσαλονίκης που θα βραβευθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Συγκεκριμένα:
1. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ για το 2009, ο Ιωάννης Αρζουμανίδης του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών Ελευθέρας Πάλης στην κατηγορία των 120 κιλών και το αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στην ίδια κατηγορία.
2. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ για το 2009, η Μαρία – Γεωργία Μιχαλάκα του Α.Σ. ΑΡΗΣ, για το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Κολύμβησης Νέων – Νεανίδων, την έκτη θέση στα 4 Χ 100 μικτής ομαδικής στους ίδιους αγώνες, την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Πανελλήνιους αγώνες γυναικών, την πρώτη θέση στα 50 και στα 100 μέτρα πρόσθιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών, τα 16 πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχε το 2009 στα 50, στα 100 και στα 200 μέτρα πρόσθιο στις κατηγορίες των κορασίδων και των νεανίδων και το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κατηγορία των γυναικών.
3. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ για το 2009, ο Α.Σ. ΠΑΟΚ, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος στο Χάντ-μπωλ στην Α1 εθνική κατηγορία ανδρών.
4. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ή ΑΘΛΗΤΡΙΑ για το 2009, ο πρωταθλητής της Τεχνικής Κολύμβησης Σταυριανός Σισμανίδης του Α.Α. ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ Θεσσαλονίκης, για τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα αγωνίσματα 50 μέτρα άπνοη, 50 μέτρα επιφάνεια, 100 μέτρα επιφάνεια και 4 Χ 100 επιφάνεια.
5. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ για το 2009, ο Αθανάσιος Αθανασιάδης, ομοσπονδιακός προπονητής κωπηλασίας για τις επιτυχίες των αθλητών Νίκου και Απόστολου Γκουντούλα και του Παύλου Γαβριηλίδη που κατέκτησαν ένα χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, δύο χρυσά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ένα χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες.
6. ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», στον Χαράλαμπο Ωραιόπουλο διεθνώς καταξιωμένο προπονητή του καράτε με σημαντική πρόσφορα στη διάδοση και την ανάπτυξη του αθλήματος και με πολυετή παρουσία και ως αθλητής και αρχηγός της εθνικής ομάδας και ως προπονητής, σε ένα άθλημα το οποίο είναι αλήθεια ότι δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
7. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, ο Κωνσταντίνος Μπίμπασης, της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών ΠΥΡΣΟΣ, για το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για αθλητές με οπτική αναπηρία, την έβδομη θέση στη δισκοβολία στους ίδιους αγώνες και το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία, το αργυρό στον ακοντισμό και το χάλκινο στη δισκοβολία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
8. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, η Μαρία Καλπακίδου, του Α.Σ. ΑμεΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, για τις δύο τέταρτες θέσεις στα 50 μέτρα ύπτιο και στα 100 μέτρα ελεύθερο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, τις 2 πέμπτες θέσεις στα 50 και στα 200 μέτρα ελεύθερο στους ίδιους αγώνες, το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ελεύθερο και τα τρία χρυσά μετάλλια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης.
9. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, ο Αθλητικός Σύλλογος Τυφλών ΗΦΑΙΣΤΟΣ, για τα 24 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα στο στίβο, την κολύμβηση και το γκόλμπολ και τις επιτυχίες και τα ρεκόρ των αθλητών και των αθλητριών του τη χρονιά που πέρασε, οι περισσότεροι από τους οποίους ας σημειωθεί ανήκουν στις κατηγορίες των παίδων – κορασίδων και εφήβων - νεανίδων και αποτελούν ελπίδα για το μέλλον του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες.
10. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, ο Γρηγόρης Σπανούδης προπονητής του Στυλιανού Τσάκωνα ο οποίος κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στα 4 Χ 50 ελεύθερο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, χάλκινα μετάλλια στα 50 μέτρα ύπτιο και στα 4 Χ 50 μικτής ομαδικής στους ίδιους αγώνες και χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο, ενώ είναι προπονητής και του συλλόγου Α.Σ. ΑμεΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ με τους αθλητές του οποίου κατέκτησε το 2009 πληθώρα μεταλλίων και διακρίσεων.
Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ θα τιμήσει επίσης με το βραβείο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», διακεκριμένες και εξέχουσες αθλητικές προσωπικότητες της πόλης μας.
Ειδικότερα:
Τον βετεράνο ποδοσφαιριστή, έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς που ανέδειξε διαχρονικά η Θεσσαλονίκη, τον κ. Θεόδωρο Πάλλα, του ΑΡΗ.
Τον βετεράνο ποδοσφαιριστή επίσης, και έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας του ΠΑΟΚ της εποχής του, ο οποίος αναδείχθηκε 2 φορές καλύτερος αθλητής, τον κ. Χρήστο Τερζανίδη.
Τον βετεράνο ποδοσφαιριστή επίσης, έναν από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης ομάδας του ΗΡΑΚΛΗ της εποχής του, τον κ. Λάκη Παπαϊωάννου.
Τον βετεράνο μπασκετμπολίστα του ΑΝΑΤΟΛΙΑ και μετέπειτα παράγοντα και γιατρό της Εθνικής ομάδας, τον κ. Κώστα Παρίση.
Τον βετεράνο αθλητή του στίβου στο άλμα εις ύψος, τον κ. Μιχάλη Παναγιωτόπουλο.
Τον βετεράνο πυγμάχο του ΠΟΕΘ και μια από τις χαρακτηριστικότερες φυσιογνωμίες του αθλήματος στη Θεσσαλονίκη, τον κ. Βύρωνα Απιδόπουλο.
Τον βετεράνο μπασκετμπολίστα και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του αθλήματος, τον κ. Βύρωνα Αλεξιάδη.
Τον βετεράνο παράγοντα του κλασσικού αθλητισμού της Θεσσαλονίκης με σημαντική παρουσία στο ιστορικό σωματείο του ΑΕΤΟΥ, τον κ. Τούλη Σταυρίδη.
Την βετεράνο αθλήτρια του τένις, την πρώτη Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άθλημα το 1956, την κ. Έλζα Βασιλικού - Βλάχου.
Τον βετεράνο οδηγό αυτοκινήτων και μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη, τον κ. Γάκη (Θεολόγο) Καλεμτζάκη.
Τον επί τριακονταετία παράγοντα της κολύμβησης με την εξαιρετικά σημαντική προσφορά στο χώρο, τον κ. Αριστείδη Παπαδόπουλο.
Και τέλος, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του στίβου στη Θεσσαλονίκη που αφιέρωσε τη ζωή που στο στίβο και στον ΗΡΑΚΛΗ, τον κ. Λάζαρο Καλύβα.