Την επιθυμία του να είναι, εκ νέου, υποψήφιος για τη δημαρχία της Πυλαίας, εξέφρασε, χθες Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009, κατά τη διάρκεια του δημόσιου απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής για το 2008. Η λογοδοσία του δημάρχου έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου (πέτρινο κτίριο), ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτών όπου ο κ. Καρτάλης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τα έργα που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη χρονιά στο κέντρο και στους οικισμούς της Πυλαίας, δίνοντας έμφαση στις αναπλάσεις, στα έργα οδοποιίας, καθώς και στις δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό .
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στους άξονες της πολιτικής, που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια τόσο για τα έργα υποδομής που αφορούν στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στις προγράμματα Πρόνοιας που προωθεί τα τελευταία χρόνια ο δήμος. Ο κ. Καρτάλης μιλώντας για το έργο της δημοτικής αρχής, επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός, χρηστή οικονομική διαχείριση και αποφασιστική διεκδίκηση, λέγοντας ότι στόχος της διοίκησης του δήμου είναι να διαμορφώσει ιδανικές συνθήκες στην Πυλαία, σε έναν από τους πλέον ανεπτυγμένους δήμους, ούτως ώστε η περιοχή να καταστεί τόπος οργανωμένος και φιλικός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Δράσεις και Έργα στο Δήμο Πυλαίας
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό για την οικονομία και το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Δήμου, στα έργα οδοποιίας που αφορούν διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις 34 δρόμων ευρύτερα στην Πυλαία, διαμορφώσεις χώρων πρασίνου, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη ανάπλαση των πεζοδρομίων της οδού Προφήτη Ηλία, το σημαντικότερο οδικό άξονα που διασχίζει την Πυλαία και οδηγεί στην περιφερειακή οδό και γειτονικούς δήμους, όπως το Πανόραμα και το Χορτιάτη.
Ο κ. Καρτάλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γραφείο Πολεοδομίας του Δήμου Πυλαίας που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο (πέτρινο κτίριο) και φέτος ασχολήθηκε με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), τη διορθωτική πράξη εφαρμογής που αφορούσε σε 150 ιδιοκτήτες, καθώς και με τις αυτοψίες για αυθαίρετες κατασκευές.
Έμφαση δόθηκε από το Δήμαρχο στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, στα προγράμματα των οποίων συμμετέχουν εκατοντάδες πολίτες, καθώς και στους παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούν ετησίως περί τα 170 παιδιά.
Ανάλογη έμφαση έδωσε ο Δήμαρχος Πυλαίας κ. Καρτάλης και στον τομέα της Καθαριότητας. Αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων 7 ημέρες την εβδομάδα, στο πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών, καθώς και στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών. Επίσης αναφέρθηκε και στην ανακύκλωση για το έτος 2008, λέγοντας ότι ανήλθε στο 18% ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στο σύνολο των δήμων της χώρας, δεδομένου ότι ο μέσος όρος στην ανακύκλωση φτάνει το 8%.

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage