Να απορριφθεί, από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης των τριών Ελλήνων ανηλίκων στους οποίους είχαν επιβληθεί αναμορφωτικά μέτρα για την υπόθεση του 11χρονου Άλεξ, προτείνει ο εισαγγελέας . Οι τρεις ανήλικοι (είναι αδέλφια)υποστήριζαν ότι υπήρχε έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας στην απόφαση του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκαν, αλλά ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Α. Κατσιρώδης πρότεινε την απόρριψη της αναίρεσης ως απαράδεκτης, επειδή το συγκεκριμένο ένδικο μέσο δεν προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ακόμη, ο κ. Κατσιρώδης υποστήριξε ότι τα αναμορφωτικά μέτρα έχουν διοικητικό χαρακτήρα και η νομολογία έχει δεχθεί ότι δεν προσβάλλονται ούτε με έφεση, ούτε με αναίρεση. Παραδέχεται, πάντως, ότι έχουν εκφραστεί νομικές απόψεις ότι παραβιάζεται διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει κυρωθεί στην χώρα μας από το 1992 και προβλέπει δυνατότητα δευτεροβάθμιας κρίσης.
Να θυμίσουμε πως ο 11χρονος έχει εξαφανιστεί από το Φεβρουάριο του 2006. Το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης επέβαλε στα δύο ανήλικα ελληνόπουλα το μέτρο του εγκλεισμού τους στο ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή τους. Για τους τρεις υπόλοιπους ανήλικους κατηγορουμένους το Δικαστήριο ανέθεσε την επιμέλειά τους στην Υπηρεσία Επιμελητών Βέροιας και τους επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα (τετράωρη κοινωφελή εργασία στο Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας, παρακολούθηση πρακτικών προγραμμάτων κ.λπ.). Για τον έκτο κατηγορούμενο, τον αδελφό των δύο Ελλήνων, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και για υπόθαλψη εγκληματία, το δικαστήριο αποφάσισε να αναθέσει την επιμέλειά του στην Υπηρεσία Επιμελητών Βέροιας και του επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα.
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.