Κεντρική θέση στον παγκόσμιο φιλολογικό χάρτη των κλασικών σπουδών καταλαμβάνει για τρίτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη χάρη στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με θέμα το αρχαιοελληνικό δράμα του ύστερου 5ου αιώνα π. Χ. που διοργανώνει ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο του Freiburg από 3 έως 6 Δεκεμβρίου 2009 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται ένας θεσμός που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο του 2007 με στόχο να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων προσελκύοντας με ετήσια περιοδικότητα κορυφαίους ανά τον κόσμο κλασικούς φιλολόγους και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του διαλόγου πάνω στα κεντρικότερα ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα φιλολογική έρευνα. Το κύρος της διοργάνωσης επισφραγίζεται από το γεγονός ότι τα πρακτικά του συνεδρίου δημοσιεύονται από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Ευρώπης στις ανθρωπιστικές σπουδές, De Gruyter.
Στο τρίτο αυτό συνέδριο με τίτλο «Η Σκηνική Απεικόνιση της Κρίσης: Τραγωδία και Κωμωδία στην Αθήνα του Ύστερου Πέμπτου Αιώνα π. Χ.» θα συμμετάσχουν 26 κλασικοί φιλόλογοι από ολόκληρο τον κόσμο εκπροσωπώντας 18 πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχει ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Αντώνης Ρεγκάκος.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στις 19.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Freiburg και συνδιοργανωτή του συνεδρίου, Bernhardt Zimmermann, που ειδικεύεται στη διερεύνηση του διθυράμβου της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και κωμωδίας. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο βασιλικός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, Richard Hunter, και ο Marco Fantuzzi (Πανεπιστήμιο Columbia/ Πανεπιστήμιο Μacerata), οι οποίοι συγκαταλέγονται στους σπουδαιότερους ερευνητές της ελληνιστικής ποίησης και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο σύνολό της. Η ανθρωπολογική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού δράματος εκπροσωπείται από τον Claude Calame (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Παρίσι), ενώ συμμετέχουν επίσης ο Alan Sommerstein (Πανεπιστήμιο του Nottingham), κατεξοχήν ειδικός στην έκδοση και ερμηνεία των αριστοφανικών κωμωδιών, ο Horst-Dieter Blume (Πανεπιστήμιο του Münster), συγγραφέας μιας εξαιρετικά χρήσιμης εισαγωγής στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, μεταφρασμένης και στα ελληνικά, η Suzanne Saïd (Πανεπιστήμιο Columbia), η οποία πραγματεύεται στις μελέτες της το θέμα του τραγικού σφάλματος, και η Ruth Scodel (Πανεπιστήμιο του Michigan) με αντικείμενο των ενδιαφερόντων της το αρχαϊκό έπος και την τραγωδία.
Το συνέδριο στοχεύει στη διερεύνηση της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έργα κορυφαίων Ελλήνων δραματουργών, όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Αριστοφάνης, και στα κρίσιμα γεγονότα της αθηναϊκής ιστορίας στα τέλη του 5ου αιώνα π. Χ. Με αφετηρία τη μελέτη της φυσιογνωμίας και των καταβολών του αρχαίου δράματος η προβληματική του συνεδρίου εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τα τραγικά και κωμικά δημιουργήματα του ύστερου 5ου αιώνα αντανακλούν και αποτυπώνουν την πολιτική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει την Αθήνα στον απόηχο της στρατιωτικής καταστροφής της Σικελικής εκστρατείας και της εγκαθίδρυσης της ολιγαρχίας μετά το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Συγκεκριμένα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η τραγωδία του 4ου αιώνα συνιστά παρακμή του δραματικού είδους ή απλώς μετάλλαξη ανάλογη με τα κοινωνικά και λογοτεχνικά ενδιαφέροντα του καιρού της, αν δηλαδή μπορούμε να κάνουμε λόγο για καταστροφή του δράματος ως λογοτεχνικού είδους ή αν η δραματική ποίηση αναδεικνύεται τελικά σε παράγοντα που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της συνοχής της πόλεως και κατορθώνει, ακολουθώντας τις πολιτισμικές και πνευματικές αλλαγές, να επιβιώσει προσαρμοσμένη στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Πληροφορίες: www.lit.auth.gr/news
Επικοινωνία: Αντώνης Ρεγκάκος
rengakos@the.forthnet.gr
τηλ.: 2310 839265
Δανιήλ Ιακώβ
gakoz@hotmail.com
τηλ.: 2310 261191