Σύντομο, αλλά με εθνικά μηνύματα ήταν το σημερινό (Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009) κήρυγμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργού των Σκοπίων. "Εγώ δεν πιστεύω στον Γκρουέφσκι. Ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα", είπε από άμβωνος ο Παναγιότατος. Κι εξήγησε:
"Τα άλλα, με τα χέρια πάνω από τη λίμνη(σ.σ. αναφέρεται στην φωτογραφία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Νίκου Αρβανιτίδη, πάνω αριστερά), είναι της πολιτικής κι εμείς δεν τα ξέρουμε. Είπε, όμως, σύμφωνα με σημερινά έγκριτα δημοσιεύματα, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει την πολιτική που τήρησε στο Βουκουρέστι, δε βλέπω να υπάρχει λύση στο πρόβλημα".
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης πρότεινε "πιο δυναμικά πράγματα". Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει: "Δε θα τα υποδείξουμε εμείς(σ.σ. τα πράγματα αυτά). Έχουμε πολιτικούς άνδρες, για να αποφασίσουν".
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: "Σήμερα ο κ. Γκρούεφσκι είναι στην έδρα του ΟΗΕ. Είναι μια προσπάθεια να πάει το θέμα σε επιτροπή κρατικής διαφοράς, όπου συμμετέχουν όσοι έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο. Δεν μετέχω της διπλωματίας και της πολιτικής, αλλά βλέπω μερικά κενά. Εμείς, όμως, ως πολίτες, πρέπει να μιλάμε στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων: Προσέξτε τη Μακεδονία, τα Σκόπια, όλες αυτές τις μπανανόφλουδες".
Σύμφωνα με τον Παναγιότατο "δεν έχει σκοπό(σ.σ. να λύσει το θέμα) ο άνθρωπος. Αν δεν έχει σκοπό, πρέπει η τακτική να αλλάξει. Το θέμα πρέπει να λυθεί αύριο. Και η εκκλησία θέλει την ειρήνη και το καλό όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Ας προσευχηθούμε να πάνε όλα καλά, με βάση την ιστορία που αποδεικνύει ότι, χιλιάδες χρόνια πριν την έλευση του Χριστού, αυτοί ήταν ανύπαρκτοι στην περιοχή και ζούσαν στις στέπες".